Objavljeno: 23. 5. 2022. u 16:12
Administrator

Dekan Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić podnio je 23. svibnja 2022. na sjednici Fakultetskoga vijeća trenutnu i neopozivu ostavku. U pisanom obliku dostavio ju je rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu.

Cijelu ostavku može se pročitati u nastavku.

„Poštovani gospodine Rektore,
Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na 40. sjednici održanoj 23. svibnja 2022. nije prihvatilo moj prijedlog za razrješenjem dvoje prodekana. Njihovo razrješenje predložio sam s obzirom na protekla događanja na Fakultetu hrvatskih studija smatrajući kako više ne postoji dovoljan stupanj povjerenja da bi s prodekanicom doc. dr. sc. Lovorkom Brajković i prodekanom doc. dr. sc. Darijem Vučenovićem mogao dalje surađivati kao dekan u poslovima upravljanja Fakultetom, pa sam Fakultetskomu vijeću predložio da ih se razriješi službe.

Kao što sam prethodno bio najavio u uvodnim riječima na toj sjednici, Fakultetsko vijeće je neprihvaćanjem mojih prijedloga izglasovalo nepovjerenje meni kao dekanu i mojemu konceptu prevladavanja krize na Fakultetu. Poštujem izraženu volju Fakultetskoga vijeća i stoga sam na samoj sjednici danas u 14.51 podnio trenutnu i neopozivu ostavku na dužnost dekana, a sada je i Vama dostavljam u pisanom obliku sukladno članku 42. stavku 6. točki 1. Statuta Sveučilišta u Zagrebu i članku 33. stavku 7. Statuta Fakulteta hrvatskih studija.

Ostavku na službu dekana smatram logički i moralno nužnom. Na sastanku s čelnicima ustrojbenih jedinica 19. svibnja 2022. i na sjednici Fakultetskoga vijeća 23. svibnja 2022. neki su sudionici rasprave isticali da meni kao dekanu daju punu podršku, ali da će glasovati protiv mojih prijedloga za razrješenje prodekana. Međutim, nije moguće podržavati dekana, a rušiti njegove prijedloge za izbor suradnika s kojima može preuzeti odgovornost za uspješno prevladavanje krize i vođenje institucije. Osim toga takve poruke vrijeđaju moralni integritet osobe i polaze od pretpostavke da sam bezobzirni karijerist kojemu je najvažnija njegova pozicija te da sam radi ostanka na dekanskom položaju spreman podnositi kojekakva poniženja. Druga je pretpostavaka da sam neciviliziran i da sam, radi vlastitoga karijerizma, spreman kršiti civilizacijske standarde. Jedan je od njih da nakon izglasavanja nepovjerenja ne mogu ostati na funkciji dekana.

Odgovornost dekana da predloži kadrovske promjene kojima će se prekinuti institucionalna paraliza potencirana je pozitivnim i negativnim okolnostima u kojima se Fakultet nalazi. Pod negativnim okolnostima mislim na udare kojima je Fakultet kontinuirano izložen od različitih vanjskih čimbenika. Dovoljno je to ilustrirati samovoljnim brisanjem plaće jedanaestorici zaposlenika iz COP-a od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja 5. svibnja 2022. Pod pozitivnim okolnostima mislim na povoljnu uzlaznu razvojnu putanju u kojoj se Fakultet od osamostaljenja nalazi, razvijanje novih studijskih programa odgojno-obrazovnih znanosti (pedagogije), palijativne skrbi i kulturologije, ali i obvezu ozbiljnoga pristupa zadaćama predstojeće reakreditacije.

Zahvaljujem Vama osobno, Vašemu timu, suradnicima i Senatu na svemu što ste dobro proteklih godina učinili za Fakultet hrvatskih studija i nadam se boljim danima za Fakultet.

Molim Vas da sukladno članku 42. stavku 10. Statuta Sveučilišta u Zagrebu Senat imenuje obnašatelja dužnosti dekana Fakulteta hrvatskih studija do izbora novoga dekana. 

Primite, gospodine Rektore, ponovljene izraze mojega osobitoga poštovanja.“

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic