Sveučilište u Zagrebu postaje dio novonastajućeg Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova

Cilj UNIC saveza je omogućiti stvaranje novog europskog sveučilišta, u okviru Europskog obrazovnog prostora, koje će omogućiti bitno povećanje mobilnosti i uključenosti studenata te pridonijeti stvaranju oglednog modela uključive edukacije usmjerene na rješavanje problema postindustrijskih gradova i sve raznolikijeg europskog društva. 

Uz Sveučilište u Zagrebu, UNIC savez čine Sveučilište Deusto u Bilbaou (Španjolska), Sveučilište Ruhr u Bochumu (Njemačka), Koç sveučilište u Istanbulu (Turska), Erasmus sveučilište u Rotterdamu (Nizozemska), Sveučilište u Corku (Irska), Sveučilište u Liègeu (Belgija) i Sveučilište u Oulu (Finska).
Savezu osam europskih sveučilišta, među kojima je i Sveučilište u Zagrebu, dodijeljena je inicijalna potpora za razvoj Europskoga sveučilišta postindustrijskih gradova – UNIC, u okviru poziva European Universities.

 

Prva faza projekta trajat će tri godine, nakon čega se očekuje njegovo produljenje na tri daljnje godine. Očekuje se da će se aktivnosti UNIC-a u punom opsegu razviti tijekom šestogodišnjega razdoblja, ali će Europsko sveučilište postindustrijskih gradova ostati trajna institucionalna forma suradnje partnerskih sveučilišta koja čine UNIC savez. 

Projekt stvaranja UNIC-a ima tri glavne komponente, koje će se najvećim dijelom ostvariti online, odnosno u digitalnom okruženju.

Međusveučilišni kampus (UNIC Campus) omogućit će studentima, istraživačima i sveučilišnim nastavnicima te drugim zaposlenicima, naročito onima u studentskim referadama, laboratorijima i knjižnicama, nesmetanu mobilnost nužnu za učenje, nastavu, poučavanje, znanstveno istraživanje, rad, razmjenu i razvoj znanja unutar UNIC-a, bez obzira na njihovo socioekonomsko i kulturno podrijetlo i stanje. Cilj je osigurati punu uključenost svih kategorija studenata. Očekuje se 50 postotna mobilnost studenata te 25 postotna mobilnost nastavnika i nenastavnog osoblja.

Akademija izrazite raznolikosti (Superdiversity Academy) treba potaknuti sva sveučilišta iz UNIC saveza na prihvaćanje studenata i zaposlenika svih karakteristika i podrijetla. Cilj je otvoriti i razviti nove oblike suradnje te mobilnost studenata i zaposlenika među uključenim sveučilištima.

Gradski laboratoriji (City Labs) oblik su učenja kroz praksu gdje će npr. u Zagrebu kroz definiranu temu “Pomoć građanima nakon potresa”, na fizičkoj lokaciji izvan fakulteta, biti moguće pružiti pomoć onima kojima je pomoć potrebna, s naglaskom na marginalizirane skupine i skupine u određenoj vrsti rizika. Cilj je omogućiti interkulturalno učenje i suradnju.

Upravljačkim odborom projekta institucionalnog oblikovanja Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova na razini Sveučilišta u Zagrebu predsjeda Rektor, prof. dr. sc. Damir Boras. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Ivan Koprić, a zamjenica voditelja projekta izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak. Radni tim Sveučilišta u Zagrebu čini više nastavnika i studenata Pravnog fakulteta, među kojima su izv. prof. dr. sc. Goranka Lalić Novak i izv. prof. Mirela Krešić kao voditeljice komponente Međusveučilišnog kampusa, doc dr. sc. Tijana Vukojičić Tomić i doc. dr. sc. Teo Giljević kao voditelji Akademije izrazite raznolikosti te prof. dr. sc. Nino Žganec i doc. dr. sc. Ana Opačić koji vode komponentu gradskih laboratorija. Doc. dr. sc. Teo Giljević akademski je koordinator studentskog odbora na razini Sveučilišta u Zagrebu, u koji su kao predstavnici Pravnog fakulteta uključeni studenti Karlo Kožina i Ivana Josipović.  Za komuniciranje i odnose s javnošću na projektu zadužena je dr. sc. Petra Đurman, zajedno s Vesnom Kotarski, voditeljicom Ureda za EU projekte Sveučilišta u Zagrebu. U radnom timu projekta sudjeluju također doc. dr. sc. Koraljka Modić Stanke, izv. prof. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić i doc. dr. sc. Marko Jurić te nastavnici s drugih sastavnica Sveučilišta. U pojedine zadatke i aktivnosti na projektu uključuju se nastavnici i studenti sa svih sastavnica Sveučilišta te zaposlenici Rektorata. Skupinu za informacijski sustav vodi prof. dr. sc. Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike, a u provedbi aktivnosti vezanih uz stvaranje zajedničkog informacijskog sustava novog Europskog sveučilišta sudjeluje Sveučilišni računski centar (Srce) i njegovo predstavnik Miroslav Milinović. Uz povjerenike za UNIC projekt na svim sastavnicama zagrebačkog sveučilišta, važnu ulogu imat će i studentski predstavnici svih sastavnica okupljeni u studentski odbor. Očekuje se i formiranje odbora dionika projekta u kojem će biti predstavnici gradske uprave Zagreba, civilnog društva i poslovne zajednice s područja Grada i šire zajednice.

Predstavljanje  UNIC projekta pogledajte u prilogu Televizije Student u kojem je gostovao prof. dr. sc. Ivan Koprić - https://www.youtube.com/watch?v=7UlgQzn69As 

Mission statement and Student Declaration

Tijek i rezultati projekta institucionalnog oblikovanja Europskog sveučilišta postindustrijskih gradova (UNIC)
u razdoblju 1. listopada 2020. – 28. veljače 2021

UNIC struktura partnera

Pojmovnik

Prezentacija Erasmus university Rotterdam

Projekt Pop -up city labs


Obavijesti
Objavljeno: 22. 1. 2024. u 08:17
Danijela Vnučec Grdović

Zadovoljstvo nam je podijeliti sa vama pozive UNIC partnerskog Sveučilišta Koç, na International Staff Week u periodu od 13. do 17. svibnja 2024. godine.   

 

Objavljeno: 4. 5. 2023. u 08:30
Danijela Vnučec Grdović

Partnersko sveučilište unutar UNIC saveza, Sveučilište Erasmus iz Rotterdama otvorilo je nekoliko online kolegija svim UNIC studentima. Više o ponudi online kolegija dostavljamo u priloženoj kratkoj brošuri sa potrebnim informacijama i povezanim linkovima na pojedinačne kolegije.  

Objavljeno: 24. 3. 2023. u 08:03
Danijela Vnučec Grdović

U utorak, 4. travnja u 10 sati (CET) održat će se šesta po redu UNIC-ova radionica cjeloživotnog obrazovanja pod naslovom ''Identifying Expertise: How to Tailor One’s Own Skills and Strengths for the Job Market''.

 

Objavljeno: 23. 3. 2023. u 08:14
Danijela Vnučec Grdović

Otvorene prijave na združeni sveučilišni specijalistički studij Redizajn postindustrijskog grada (RePIC) koji je razvijen u sinergiji 8 sveučilišta uključenih u UNIC savez.Predavanja počinju u jesen 2023., a prijave su otvorene do 31. svibnja 2023. god.

Objavljeno: 3. 3. 2023. u 07:50
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 3. 3. 2023. u 07:44
Danijela Vnučec Grdović
Poziv na UNIC4ER radionicu: Embedding...

U sklopu projekta UNIC4ER organizira se radionica kojoj je cilj integracija društveno angažiranih istraživanja u praksu učenja i poučavanja na visokoobrazovnim institucijama.

Objavljeno: 20. 1. 2023. u 08:31
Danijela Vnučec Grdović
Adaptive Learning in Continuing...

U utorak, 24. siječnja od 10 do 11 sati putem Zoom-a održava se četvrta serija UNIC-ove radionice o cjeloživotnom obrazovanju, pod nazivom Adaptive Learning in Continuing Education In Professional Development. Više informacija u priloženom dokumentu

Objavljeno: 2. 12. 2022. u 08:04
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 28. 10. 2022. u 10:40
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 28. 10. 2022. u 10:28
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 25. 10. 2022. u 08:39
Danijela Vnučec Grdović

Pozivamo vas na događanje pod nazivom "Što donosi virtualni kampus UNIC-a?", koje će se u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu održati 7. studenog 2022., od 13 do 15 sati.

Mjesto održavanja: Sveučilišni računski centar - Srce, Josipa Marohnića 5, Zagreb (dvorana E).

Objavljeno: 12. 9. 2022. u 12:50
Danijela Vnučec Grdović

Obavještavamo Vas o trećoj po redu UNIC radionici o cjeloživotnom obrazovanju koja će se održati u četvrtak, 6. listopada od 9.15 - 10.15 (irsko vrijeme). U privitku dostavljamo letak s više informacija, a poveznica za spajanje na radionicu je sljedeća  https://tinyurl.com/2sex6nhw

Objavljeno: 8. 7. 2022. u 12:33
Danijela Vnučec Grdović
UNIC; modul za učenje hrvatskog jezika
Objavljeno: 9. 5. 2022. u 14:08
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 9. 3. 2022. u 10:46
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 2. 3. 2022. u 07:59
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 17. 1. 2022. u 11:32
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 17. 1. 2022. u 11:30
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 4. 11. 2021. u 11:17
Danijela Vnučec Grdović
Objavljeno: 27. 10. 2021. u 10:30
Uređeno: 27. 10. 2021. u 10:31
Danijela Vnučec Grdović
Drugi ciklus UNIC gradskih...

U okviru UNIC projekta počinje novi ciklus gradskih laboratorija, pod temom 'Zeleni Zagreb'. Nadolazeće sekcije održat će se tijekom 9. i 10. studenoga, a prijave se zaprimaju do 5.11.2021.

 

Objavljeno: 27. 10. 2021. u 10:24
Danijela Vnučec Grdović

Poštovane i drage kolegice i kolege,

pozivamo vas i vaše nastavnike na sudjelovanje u online radionici Teaching together in international settings (Introduction to Virtual Exchange) koja će se održati u dva dijela, 12. i 19. studenoga od 9:00 do 12:00h.


 

Objavljeno: 13. 9. 2021. u 13:00
Danijela Vnučec Grdović

Pozivaju se zainteresirani studenti svih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da prijave online predmete u okviru UNIC projekta.

Objavljeno: 23. 6. 2021. u 09:53
Danijela Vnučec Grdović

U okviru UNIC projekta sljedeći tjedan (29. i 30.6.) održat će se druga faza Gradskih laboratorija, u okviru koje će se nastojati formulirati rješenja na probleme detektirane tijekom prve faze laboratorija u svibnju. 

 

Objavljeno: 26. 5. 2021. u 16:38
Uređeno: 4. 6. 2021. u 12:43
Danijela Vnučec Grdović

Savez UNIC organizira godišnju konferenciju pod nazivom "Regenerating our Post-Industrial Cities: the Role of Universities" u petak 11. lipnja 2021. od 13 do 17 sati virtualno u obliku webinara preko platforme Zoom.

Objavljeno: 24. 5. 2021. u 10:42
Danijela Vnučec Grdović

Poštovane i drage kolegice i kolege,

kao što ste već upoznati, jedan od ciljeva našeg UNIC projekta je jačanje među-sveučilišne mobilnosti studenata i nastavnika sa svih sveučilišta našeg UNIC saveza.

Objavljeno: 18. 5. 2021. u 13:11
Danijela Vnučec Grdović

U okviru UNIC projekta tijekom svibnja održat će se desetak sekcija tzv. Gradskih laboratorija koji okupljaju akademike, studente, gradsku upravu, civilno društvo i druge stručnjake i zainteresirane pojedince da sudjeluju u rješavanju aktualnih gradskih pitanja i problema, te nastoje pronaći rješenja na njih. Tema je Otporan Zagreb, a obradit će se kroz desetak sekcija koje se održavaju u periodu od 14. do 25. svibnja 2021.

Objavljeno: 7. 5. 2021. u 13:50
Danijela Vnučec Grdović

U okviru UNIC projekta tijekom svibnja održat će se desetak sekcija tzv. Gradskih laboratorija koji okupljaju akademike, studente, gradsku upravu, civilno društvo i druge stručnjake i zainteresirane pojedince da sudjeluju u rješavanju aktualnih gradskih pitanja i problema, te nastoje pronaći rješenja na njih. Tema je Otporan Zagreb, a obradit će se kroz desetak sekcija koje se održavaju u periodu od 14. do 25. svibnja 2021.

 

 

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic