Objavljeno: 30. 9. 2020. u 11:22
Administrator

Poštovani studentice i studenti!

Cijenjeni kolegice i kolege nastavnici i suradnici!

Ugodna mi je dužnost, iznimna čast i osobito zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Fakulteta hrvatskih studija i zaželjeti srdačnu dobrodošlicu na početku nove studijske godine. Predavanje profesora Slobodana Prosperova Novaka o Svetom Jeronimu Dalmatincu 29. je svečani uvod u novu akademsku godinu od pokretanja Hrvatskih studija. Ujedno je to prvo uvodno predavanje otkada je naša ustanova odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu uzdignuta u status fakulteta.

Na ovu svečanost pozvali smo u prvom redu vas koji ste se ove godine upisali na Fakultet hrvatskih studija. Sutra počinje redovita nastava i za sve ostale studente. S ponosom želim istaknuti da je broj upisanih postigao rekord i premašio magičnu brojku od tri stotine novih studenata, točno 312 na preddiplomskom studiju. Time je ukupan broj studenata na našem učilištu prekoračio 1500 upisanih i za 100 je viši u odnosu na prošlu godinu.

Dobro došli na jedinstvenu sveučilišnu ustanovu koja ima zadaću istraživati i poučavati o pitanjima hrvatske kulture, društva, jezika, filozofije i identiteta u europskom i svjetskom kontekstu. Fakultet se odlikuje interdisciplinarnim pristupom i općim kulturološkim usmjerenjem. Studenti i nastavnici na našem visokom učilištu pripadaju jedinstvenoj akademskoj zajednici. Povezuje nas isti put u zajedničkom nastojanju za ubiranjem plodova s drva spoznaje koje je zaštitni znak našega Fakulteta. Izjednačeni smo pri tom svi u istraživanju i proučavanju velike knjige mudrosti svijeta koja ima bezbrojne stranice i polje uvida bez granica.

Hrvatski studiji pokrenuti su prije 28 godina kao Studij hrvatske filozofije i društva. Zato je u našem znaku istaknuta godina 1992. Danas Fakultet izvodi studije demografije i hrvatskoga iseljeništva, filozofije i kulture, komunikologije, kroatologije, hrvatskoga latiniteta, povijesti, psihologije, sociologije, odgojno-obrazovnih znanosti i program cjeloživotne naobrazbe. Za 50 % povećano je zanimanje za upis studenata u odnosu na prošlu godinu.

Fakultet ima 131 zaposlenika. U nastavu je uključeno i 130 vanjskih suradnika, mahom istaknutih stručnjaka u svojim područjima. U duhu humboldtovskoga sveučilišta kao ravnopravne zajednice studenata i nastavnika pozivam i vas nove studente da se aktivno uključite u nastavu i istraživanje. Pridružite nam se u jačanju i razvoju naše Akademije, prinesite vlastiti obol procvatu „Majke Hraniteljice" koja „nas odgaja i poučava". Tako o njoj na latinskom pjevaju studenti od XIII. stoljeća na najstarijem europskom sveučilištu u Bologni: Alma Mater floreat, quae nos educavit.

Dopustite da vam u ovoj prigodi predstavim svoje prve suradnike, prodekanicu za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Sanju Vulić Vranković, prodekanicu za karijerni razvoj i cjeloživotno obrazovanje doc. dr. sc. Lovorku Brajković, prodekana za nastavu i studente doc. dr. sc. Darija Vučenovića, prodekana za znanost izv. prof. dr. sc. Ivu Džinića i prodekana za poslovanje prof. dr. sc. Stjepana Ćosića.

Fakultet ima dobro ustrojene stručne službe s kojima ste se susretali kod prijava i upisa. Za vas je zacijelo najvažnija Služba za nastavu i studente. Za pomoć i savjet prvo se možete obratiti prodekanu Vučenoviću. Važna je adresa i savjetovalište za studente i karijerni razvoj koje vodi prodekanica Brajković. Naravno, uvijek se možete obratiti i meni, ako Vam bude potrebno, a na raspolaganju su Vam i ostali zaposlenici Fakulteta.

Imamo sjajnu suradnju i sa Studentskim zborom. U njihovo ime obratit će nam se Marija Barić Đurđević, koja je predsjednica danas posljednji dan, a novi predsjednik, Petar Šarić, sutra preuzima svoj mandat.

U ime nastavnika i zaposlenika zahvaljujem vam što ste za mjesto svoje visoke naobrazbe izabrali Fakultet hrvatskih studija i time nama ukazali povjerenje. Radujte se studiranju, uživajte u studijima i budite otvoreni za pouku, traženje istine i nove spoznaje. Druženja i prijateljstva koja ovdje steknete obogatit će vaš svijet i ostat će vam u dubokim uspomenama za cijeli život. Uvidi do kojih se uzdignete učinit će vas još plemenitijima i ustrajnijima u potrazi za istinom, smislom života i uzvišenim vrijednostima.

Želim vam ugodan boravak na Fakultetu i uspješan početak studiranja uz starodrevni i svima dobro znani studentski pozdrav:

Vivat academia!

Vivant professores!

Vivat membrum quodlibet;

Vivant membra quaelibet;

Semper sint in flore.

U Zagrebu, 30. rujna 2020.

Prof. dr. sc. Pavo Barišić     

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic