Opća povijest 20. stoljeća
Šifra: 38065
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Vladimir Šumanović
Izvođači: Danijel Jurković, mag. educ. hist. - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi predmeta su prikazivanje uzroka, tijeka i posljedica osnovnih političkih i društvenih procesa te događaja u 20. stoljeću. Naglasak se stavlja na metodologijske posebnosti pri istraživanju i razumijevanju povijesti 20. stoljeća. U radu sa studentskim grupama interdisciplinarno će se obraditi različiti globalni fenomeni koji su obilježili 20. stoljeće; primjerice totalitarizme, međunarodno pravo, megagradove i sl.
Literatura:
  1. Gu nther Bo ing; Povijest svijeta, Zagreb, (poglavlja koja se odnose na kraj 19. i 20. stoljeće); Naprijed, Zagreb (1990)
  2. S. Sharma; Svjetska privreda; Narodne novine, Zagreb (1990)
  3. P. Renouvin; Europska kriza i Prvi svjetski rat; Golden marketing - Tehnička knjiga, Zagreb (2008)
  4. A. J. P. Taylor; Uzroci Drugog svjetskog rata, Zagreb, 1994.; Znanje, Zagreb (1994)
  5. S. P. Huntington; Sukob civilizacija; Cambridge University Press, London (1997)
5. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
Objavljeno: 14. 3. 2016. u 13:32
Stipica Grgić

Poštovane kolegice i kolege,

na Vaš zahtjev odlučio sam dati predrok na kolegiju Opća povijest 20. stoljeća.

Pismeni dio predroka će se održati 18. travnja 2016. s početkom u 10 sati u dvorani Krk. Nakon toga odmah ću ispraviti testove te ćete dobiti mogućnost pristupu usmenom dijelu ispita (soba 011). Ukoliko ćete biti zadovoljni konačnom ocjenom, ona će se upisati nakon vaše prijave pojedinog roka u ljetnim ispitnim terminima.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2022. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS