Hrvatski glagolizam
Šifra: 188080
ECTS: 3.0
Nositelji: prof. dr. sc. Darko Žubrinić
Izvođači: prof. dr. sc. Darko Žubrinić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Literatura:
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija

6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 25. 3. 2022. u 16:15
Uređeno: 25. 3. 2022. u 17:30
Darko Žubrinić
  1. U koliko se zemalja izvan Hrvatske čuvaju naše knjige i rukopisi pisani glagoljicom? Navedite barem deset od tih zemalja. U koliko se gradova (približno) oni nalaze?
  2. Napisati tablicu hrvatske glagoljice po Jurju Slovincu (sva 33 znaka, u s nazivima slova, njihovim glasovnim i brojčanim vrijednostima). Kada je zapis Jurja Slovinca pisan, gdje je pisan i gdje se danas nalazi? Kako u četiri riječi na latinskom jeziku Juraj Slovinac opisuje hrvatsku glagoljicu (također prevedite na hrvatski)?
  3. Što je to Azbučna molitva? Koja je ukratko njena duhovna poruka?
  4. Kako izgleda granati M na Bašćanskoj ploči? Kako izgleda glagoljicom pisano slovo M u obliku tvđave? Kako je ono nastalo iz granatog M? Koji zagrebački fakultet rabi granati M kao svoj zaštitni znak i kako on izgleda?
  5. Kako izgleda glagoljicom pisano slovo IŽE i koja joj je brojčana vrijednost? Koja zagrebačka institucija koristi to slovo kao svoj zaštitni znak?
Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS