Objavljeno: 22. 3. 2023. u 22:14
Administrator

Dana 23. ožujka 2023. godine u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održat će se XX. Dies historiae s temom „Odnos prema smrti kroz povijest“. Riječ je o interdisciplinarnom znanstvenom skupu sa šesnaest izlagača koji će predstaviti publici odnos i perspektivu prema smrti tijekom povijesti kroz različite aspekte.

Na temelju proučavanja ljudskoga i društvenoga načina percipiranja smrti kroz povijest, možemo donijeti iscrpne povijesne, psihološke, filozofske, sociološke, demografske analize i zaključke, stoga je cilj ovoga znanstvenoga skupa pružiti prizmu različitih perspektivi na odnos prema smrti kroz povijest. Sama tema je od izuzetne aktualne važnosti s obzirom na recentno suočavanje s „korona krizom“, trenutne geopolitičke situacije u svijetu obilježene ratom u Ukrajini i potresom na području Turske i Irana.

Kao integralan dio svakodnevice, smrt je fenomen koji ponovno dolazi do izražaja, iako nam je stoljećima postojala „strancem“ s obzirom na izvanredne znanstvene i medicinske napretke.

Smrt, kao naš „posljednji neprijatelj“, zajednička je svim ljudima i „prapovijesnom“ i „modernom“ čovjeku. Međutim, svakako nije imala istu funkciju, ulogu i način percipiranja od strane društva tijekom različitih povijesnih razdoblja. Za predmodernoga čovjeka smrt je bila središtem društvenoga i kulturnoga života dok je ona za modernoga čovjeka, iako svjesnoga da je neizbježna, premještena na periferiju društva, učinjena nevidljivom i zabranjenom. Ljudi su se kroz povijest itekako trudili riješiti straha od smrti koji ih je motivirao da razviju različite mehanizme i strategije, poput religija, sustava vjerovanja, ideologija i dr., kojima bi othrvali navedeni strah.


Program rada znanstvenoga skupa.

Plakat skupa u PDF formatu.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS