Objavljeno: 13. 3. 2023. u 14:55
Administrator

Interdisciplinarni tim s Fakulteta hrvatskih studija koji čine izv. prof. dr. sc. Rona Bušljeta Kardum, Lea Andreis, mag. psych. te doc. dr. sc. Antonia Ordulj u koautorstvu s dipl. pedagoginjom Margaretom Uršal iz Hrvatskoga nacionalnoga vijeća u Republici Srbiji sudjelovao je na 17. Međunarodnoj konferenciji o obrazovanju, istraživanju i inovacijama -  INTED2023 koja se održala u Valenciji u Španjolskoj od 6. do 8. ožujka 2023.

Projektni je tim prezentirao rezultate istraživanja koje se provodilo među učiteljima Hrvatske nastave u Republici Srbiji u okviru znanstvenoga projekta Osobitosti hrvatske nastave u Republici Srbiji kojega je voditeljica doc. dr. sc. Antonia Ordulj, a nositelj Centar za učenje hrvatskoga jezika pri Fakultetu hrvatskih studija.

U istraživanju su sudjelovali samo nastavnici iz Republike Hrvatske koje bira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Rezultati pokazuju da su: 1. nastavnicima potrebne dodatne interkulturne kompetencije koje nisu stekli tijekom formalnoga obrazovanja, 2. postojeći udžbenici nisu u potpunosti prikladni za provođenje nastave iz jezika i književnosti, 3. nastavnicima potrebna daljnja usavršavanja i praksa u nastavi hrvatskoga jezika prije odlaska u hrvatsku nastavu u inozemstvu i to posebice u području ovladavanja hrvatskim kao inim i nasljednim jezikom, a što je uvjetovano prije svega nedostatkom programa za obrazovanje nastavnika hrvatskoga kao inoga ili nasljednoga jezika na formalnoj razini.

Kao poseban izazov nastavnici navode problem predznanja i motivacije s kojima učenici dolaze te poistovjećivanje hrvatskoga i srpskoga jezika. Riječ je o projektu koji se proveo uz financijsku podršku Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic