Objavljeno: 19. 7. 2022. u 10:51
Administrator

U Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru s radom je započela druga Ljetna škola latinskoga jezika i kulture koju priređuju Fakultet hrvatskih studija i Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. Školu pohađaju 24 studenta i srednjoškolca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji će tijekom dva tjedna intenzivno učiti latinski jezik prema govornoj, odnosno prirodnoj metodi danskoga lingvista Hansa Henninga Ørberga Lingua Latina per se illustrata. Na svečanoj inauguraciji polaznike je u ime Fakulteta hrvatskih studija pozdravio suradnik s Odsjeka za kroatologiju rekavši kako je misija Fakulteta, između ostaloga, i afirmacija latinističke kulture koji je sastavni dio hrvatskoga identiteta. Potom se prisutnima obratio rektor  Nadbiskupskoga sjemeništa Zmajević mr. sc. don Ante Dražina koji je istaknuo da je latinski jezik uvijek bio važan u Crkvi. Izrazio je zadovoljstvo da se Ljetna škola odvija upravo u antičkom gradu Zadru. U ime Hrvatske salezijanske provincije nazočne je pozdravio mr. sc. don Josip Krpić koji je rekao da je latinski jezik za svako vrijeme. Na kraju se polaznicima kratko obratio i Marijan Vodopija, nastavnik u Prvoj katoličkoj osnovnoj školi u Gradu Zagrebu i alumn Fakulteta hrvatskih studija.  Osim nastavnika s Fakulteta hrvatskih studija, u radu Škole sudjelovat će i nastavnice s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru i gostujući predavači s Karlova sveučilišta u Pragu. Polaznici će se tijekom trajanja Škole imati priliku upoznati s bogatim hrvatskim latinističkim nasljeđem. Nastavnici i studenti će imati dvije terenske nastave od kojih će prva biti u antičkoj Saloni i Splitu, druga na Prviću i Šibeniku.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS