Objavljeno: 9. 8. 2021. u 11:42
Administrator


Ovoga lipnja na Plitvičkim je jezerima održano natjecanje u slikanju u sklopu Instituta kralja Sedžonga. Studenti su imali priliku ponešto naučiti o korejskoj umjetnosti uživajući pritom u ljepotama Lijepe Naše.

Kada, kako i zašto?

Sedžong je svoje studente zbog njihova izrazita interesa za korejsku kulturu i umjetnost odlučio iznenaditi poučnim izletom u prirodu. Cilj puta bio je kroz zabavu i uživanje u prirodi naučiti o tradicionalnoj korejskoj umjetnosti te naučeno iskoristiti i predočiti ljepote prirodnoga krajolika lijepe nam Hrvatske.

Na ovo se poučno zbivanje krenulo u subotu ujutro 19. lipnja 2021. godine. Unatoč veliku odazivu, zbog ograničenih mjesta uvjetovanih mjerama zbog COVID-19, samo je dvadeset studenata dobilo priliku sudjelovati. Nakon okupljanja na borongajskom kampusu, studenti su se zajedno s lektoricom EunGyeong Kim i suradnicom Linom Seonghyun Kwon uputili prema Plitvičkim jezerima. Ondje ih je po dolasku dočekao profesionalni vodič uz čiju su pomoć kroz razne pošalice uspjeli naučiti zanimljivosti o nastanku ovoga predivnog lokaliteta.

U popodnevne sate, studente je dočekao ručak u plitvičkom restoranu Poljana, nakon čega je lektorica EunGyeong Kim održala kratko predavanje i predstavljanje slikanja sansuhwa (č: sansuhva).

Što je točno sansuhwa?

Sansuhwa (kor: 산수화) je vrsta pejsažne slike nastala po uzoru na tradicionalno kinesko slikarstvo. Od pejsažnih slika na kakve smo naviknuti na Zapadu razlikuje je korištenje crne tinte, kista od bambusa i dlake te rižina papira u prikazu željena krajolika.
 

Najčešća tematika ovakvih slika jest krajolik s planinama, jezerima, rijekama i slapovima. Savršeno za plitvički krajolik, zar ne?  

Studenti su dobili sat vremena za naslikati slike inspirirane prirodom i ljepotama Plitvičkih jezera, a sudeći po fotografijama i videosnimci cijeloga zbivanja (bacite oko na galeriju), može se sa sigurnošću zaključiti da im se ovo iskustvo svidjelo!

To je sve?
 

Ne, to nije sve! Sedžong je studentima pripremio još jednu lokaciju! Nakon održanog natjecanja na Plitvičkim jezerima, krenulo se na sljedeće, jednako divno mjesto koje neki nazivaju i Malim Plitvicama. Riječ je o predivnim Rastokama. Ondje su studenti od lokalne vodičice doznali podrijetlo imena ovoga prelijepoga naselja, ali i brojne priče i legende o tvorbi slavnih slapova poput Buka, Hrvojeva slapa i Viline kose.

Prije povratka natrag u Zagreb, dočekala ih je večera u hotelu Mirjana gdje su imali priliku svima predstaviti svoje umjetničke radove.

Na samom povratku u autobusu je umjesto tišine vladala vesela atmosfera u tonovima korejske k-pop glazbe. Raspjevanim studentima nisu smetali ni umor ni maske!

Nadamo se da će ovo potaknuti još veći odaziv i zanimanje za Koreju, korejski jezik i kulturu. S ovime na umu, Institut će nastaviti s organizacijom zbivanja prema željama i afinitetima svojih studenata, a s postupnim popuštanjem epidemije i epidemioloških mjera, očekuje se i da će više studenata biti u mogućnosti sudjelovati u kulturnim zbivanjima.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS