Objavljeno: 2. 8. 2021. u 17:43
Administrator

 

U Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci prvi se puta održala Ljetna škola latinskoga jezika i kulture koju su organizirali Fakultet hrvatskih studija i Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. Školu je pohađalo deset srednjoškolaca i sveučilištaraca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljeništva koji su svakodnevno imali predavanja na latinskom jeziku. Njega su usvajali govornom metodom, a njime su se koristili i za objedom te u neformalnom druženju.

U programu Ljetne škole surađivali su nastavnici s Fakulteta hrvatskih studija. Doc. dr. sc. Marko Jerković održao je polaznicima predavanje o hrvatskomu latinitetu u srednjemu vijeku te o kršćanskoj kulturi i latinitetu, a doc. dr. Lucija Krešić Nacevski predavanje o rimskoj komediji. Asistent Marko Marina govorio je o fenomenu ranokršćanskoga mučeništva na primjeru sv. Dujma, izv. prof. dr. sc. Šime Demo o latinskom jeziku nakon antike, a asistent Petar Ušković Croata poučavao ih je govornom latinskom jeziku. U rad Škole uključili su se i gostujući predavači: klasični filolog don Josip Krpić SDB; alumn Fakulteta hrvatskih studija Marijan Vodopija, mag. educ. philol Lat. et Croat. Lat. (Srednja gospodarska škola Križevci); prof. Angela Crnobrnja (Gimnazija Lucijana Vranjanina u Zagrebu) i Ira Potočnik Čižić (XV. gimnazija u Zagrebu); Ranko Starac održao je predavanje o antičkoj Tarsatici, a dr. sc. Milena Joksimović govorila je o razvoju latinskoga pisma.

Polaznici i nastavnici održali su u ponedjeljak 26. srpnja 2021. terensku nastavu na antičkom lokalitetu Nezakcij, zatim u Puli, gdje su posjetili Augustov hram i Amfiteatar te naposljetku u Poreču gdje su posjetili Eufrazijevu baziliku. Program Ljetne škola završio je u nedjelju 1. kolovoza svečanim govorima na latinskom jeziku te podjelom diplome na latinskom jeziku.

Rad Ljetne škole popraćen je i predstavljen u sredstvima javnoga priopćavanja: u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, u izdanju Novoga lista, u izdanju Zadarskoga lista, u emisiji „Mir i dobro“, na portalu Kanal Ri, u Dnevniku Kanala Ri, u emisiji Radija Marije, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkoga radija.


 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS