Objavljeno: 23. 3. 2021. u 11:44
Administrator

 

Službeno rashrvaćenje bunjevačkih Hrvata u Srbiji


Posljednjih desetak dana u Hrvatskoj je odjeknula vijest kako je država Srbija odlučila bunjevačkim govorima u Srbiji dati status standardnoga jezika i učiniti ga ravnopravnim u odnosu na hrvatski standardni jezik. Bio je to korak kojega su se Hrvati u Srbiji opravdano pribojavali nakon ustanovljenja nove, tzv. bunjevačke nacije. Mnogi su hrvatski kulturni djelatnici, ustanove i jezikoslovci reagirali na ovu najnoviju odluku srpskih vlasti kojom se dio hrvatskoga nacionalnoga korpusa konačno odcjepljuje od hrvatskoga nacionalnoga bića.

Predviđajući takav razvoj događaja, prof. Sanja Vulić već više od 20 godina upozorava na dijalektnu pripadnost svih bunjevačkih govora, pa tako i bunjevačkih govora u Bačkoj, novoštokavskomu ikavskomu dijalektu. To je dijalekt kojim danas govori najveći postotak Hrvata. Osobito je detaljno pripadnost bunjevačkih govora tomu hrvatskomu štokavskomu dijalektu prof. Vulić obrazložila u svojoj knjizi Vitezovi hrvatskoga jezika u Bačkoj (2009.). 

Prije godinu dana, neposredno prije nego je pandemija onemogućila normalni život, snimljen je na Fakultetu hrvatskih studija prilog o bunjevačkohrvatskim govorima, u kojem prof. Vulić ističe hrvatske dijalektne značajke tih govora. Prilog je snimljen za emisiju Bilješke o jeziku, koju na Hrvatskoj televiziji uređuje Marija Vuković Sirišćević. Stjecajem novonastalih okolnosti emisija je prvi put emitirana prošloga tjedna, 17. ožujka 2021. te reprizirana 20. ožujka.

Video prilog objavljen je na YouTube kanalu Fakulteta hrvatskih studija.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS