Objavljeno: 16. 5. 2020. u 14:46
Administrator

Nedavno je u nakladi AGM-a iz Zagreba objavljena knjiga doc. dr. sc. Wollfya Krašića „Hrvatski pokret otpora“. To je prvi historiografski prilog problematici nastanka i djelovanja ilegalnih državotvornih organizacija i skupina u Hrvatskoj u razdoblju od kraja Drugoga svjetskoga rata do Rankovićeve smjene. Njihov sastav, raširenost, programi i načini djelovanja te postignuća ukazuju da je bez tih četrdesetak organizacija manjkavo stvaranje predodžbe o hrvatskom državotvornom otporu i oporbi za cijeloga postojanja komunističke Jugoslavije. Autor je obradio djelovanje represivnoga sustava jugoslavenskoga komunističkoga režima prema njima i tretiranje političkih osuđenika. Posebno je opisana organizacija Hrvatski pokret otpora, koju su osnovali zagrebački studenti i čiji se idejni začetnik Jakša Kušan prometnuo u jednoga od najpoznatijih hrvatskih političkih emigranata. U programu te organizacije udaren je temelj smjeru koji će se kasnije nazivati zamisao o hrvatskom miru ili pomirenju, tj. potrebi suradnje nekada zaraćenih Hrvata iz vremena Drugoga svjetskoga rata i njihovih potomaka na stvaranju samostalne i demokratske hrvatske države. Junaci poratnoga razdoblja ovom su knjigom izašli iz zapećka historiografije. U recenzijama se ističe: „Mladi povjesničar prionuo je ozbiljnom poslu i obznanio hrvatskoj javnosti opsežan i iscrpan presjek djelovanja otporaša, ilegalnih organizacija i skupina, tko su oni zapravo bili i što su poduzimali – od rata pa do 1966. godine. Pristup je znanstveno-dokumentaristički, ali unatoč tomu tekst je vrlo čitak i najširoj publici, pogotovo što gdjegdje nalazimo elemente pravoga političkoga trilera.”

Hrvatski pokret otpora, naslovnica

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS