Objavljeno: 18. 2. 2020. u 14:15
Administrator

U ponedjeljak 17. veljače 2020. u Prigodnoj emisiji Radija Marije, urednika i voditelja Petra Bilobrka, gostovali su: prof. dr. sc. Pavo Barišić, redoviti profesor povijesti filozofije i dekan Fakulteta hrvatskih studija, prof. dr. sc. Ante Čović, redoviti profesor etike, prvi voditelj Hrvatskih studija i prorektor Sveučilišta u Zagrebu za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju i Vlatko Smiljanić, student povijesti i potpredsjednik Studentskoga zbora Fakulteta hrvatskih studija.

Prorektor Čović govorio je o borbi za autentičnu ideju i misiju Hrvatskih studija, otporima, devijacijama i turbulentnoj trodesetljetnoj povijesti stvaranja Fakulteta u kojoj se zrcali novija hrvatska povijest, sve ono što se u tom razdoblju zbivalo u hrvatskom društvu i državi. Najnovija epizoda počela je Pismom očekivanja ministra znanosti u prosincu 2014. nakon što je međunarodno akreditacijsko povjerenstvo utvrdilo nejasan pravni status, nedefiniran profil i nedostatak misije, koherentnosti i fokusa Hrvatskih studija. Sveučilište je krenulo u zahtjevnu reformu institucije. Najprije je riješen status Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove koji je postao ravnopravna sastavnica Sveučilišta u Zagrebu pod imenom Fakultet filozofije i religijskih znanosti. Zatim su, sukladno preporukama Odbora za reformu od 17.1.2017., Hrvatski studiji iz statusa centra unaprijeđeni u status sveučilišnoga odjela s jasno zacrtanim ciljem zadobivanja pravne osobnosti. U stalnom ometanju reformskoga procesa ministrica Divjak pokazala je zlonamjernost koja seže do razine zloćudnosti za što bi trebala snositi pravne posljedice. Političku odgovornost snose pak oni koji su joj otvorili politički prostor i dopustili da u njemu radi što je volja. Upravo je neshvatljivo je da je institucija od iznimne važnosti za nacionalni i kulturni identitet bila izložena sustavnom progonu iz nadležnoga državnoga resora. S druge strane reforma Hrvatskih studija na svakom je njezinu koraku bila osporavana žučljivim napadima agitacijskoga novinarstva. Unatoč svemu reforma je uspješno provedena. Osnivanjem Fakulteta hrvatskih studija 10. prosinca 2019. uspostavljena je statusno etablirana i sadržajno atraktivna institucija s jedinstvenim kulturološkim profilom i čvrstim položajem na Sveučilištu u Zagrebu i u sustavu visokoga obrazovanja Republike Hrvatske.

Cijela emisija može se poslušati ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS