Objavljeno: 1. 3. 2020. u 18:27
Administrator

Rektor i dekani svih fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu sastali su se u petak 28. veljače 2020. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu u svezi s postupanjem u novonastalim okolnostima pojave koronavirusa u Zagrebu. Sastanku su nazočili hrvatski ministar zdravstva i stručnjaci Katedre za infektologiju, Klinike za infektivne bolesti, Nastavnoga zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. Opširnije.

Temeljne obavijesti o bolesti

Koronavirus uzrokuje virusnu bolest koja se očituje slično kao gripa: bolesnik ima kašalj, povišenu temperaturu, grlobolju, curenje iz nosa, glavobolju, otežano disanje i drhtavicu. Cjepivo ne postoji.

Rizične su skupine: pušači, stariji, osobe smanjene imunosti i kronični plućni bolesnici.

Širi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kihanjem, kašljanjem i dodirom predmeta i površina izloženih virusu.

U Kini je zabilježena opća stopa smrtnosti 2,3 % (na 44 oboljela 43 su preživjela, a jedan je umro).

Koronavirus i mjere sprječavanja

Koronavirus - najnoviji podatci

Pitanja i odgovori o bolesti prouzročenom novim koronavirusom

Zemljopisna raspodjela zaraženih

Čišćenje i dezinfekcija prostora

 

Opće mjere samozaštite

  • Redovito prati ruke sapunom i vodom ili se služiti dezinficijensom na bazi alkohola.

  • Pri kašljanju i kihanju prekriti usta i nos papirnatim rupčićem i poslije ga odbaciti u koš za otpad te oprati ruke.

  • Izbjegavati bliski dodir s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

 

Opće mjere zaštite na sveučilištu

U organiziranom smještaju studenta, na kampusu, u menzi, studentskom domu i na fakultetu, gdje se odvija nastava, u sanitarnim čvorovima:

  • Prati ruke sapunom i tekućom vodom.

  • Sušiti ruke jednokratnim ručnicima ili sušilicama s cirkulirajućim zrakom ili se služiti dezinficijensa na bazi alkohola.

Preporučuje se da s nastave izostane nastavno osoblje i studenti koji imaju simptome zaraze dišnih putova, povišenu temperaturu i kašalj.

 

Posebne mjere zaštite vezano uz novi koronavirus (COVID-19)

Putnici koji ulaze u Hrvatsku provjeravaju se tako da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnoga prometa.

Od 24. veljače za studente koje su unazad 14 dana boravili u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji ili su doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja provodi se:

  • aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenoga stanja mjesno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)

  • samoizolacija na temelju rješenja graničnoga sanitarnoga inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

 

1. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim studentima koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: uvijek je u samoizolaciji kod kuće ili u studentskom domu (organiziranom smještaju) pri čemu ovi studenti mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti studentsku sobu s drugim studentima).

2. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim studentima (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: uvijek je u samoizolaciji kod kuće ili u studentskom domu (organiziranom smještaju), ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u studenskom domu je nužno, kada god je moguće, organizirati da takav student boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim studentom. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u Studenskoj sobi, nužan je boravak u organiziranoj karanteni.

3. Studente koje dolazi iz zahvaćenih područja, a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednoga od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj i kratak dah) nužno je tretirati kao zaražene osobe i hospitalizirati ih dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom.

Studenti kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji (točka 1. i 2.) ne pohađaju nastavu za vrijeme trajanja ove mjere zaštite.

S obzirom na epidemiološku situaciju, situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu promijeniti, stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani podatci vezano uz koronavirus kao i mjere sprječavanja.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic