O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine i čini jednu od temeljnih disciplina Fakulteta hrvatskih studija. Koncepcija studija sociologije usmjerena je na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Svojim je obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren na osposobljavanje kvalitetnoga sociološkoga istraživačkoga kadra opskrbljenoga profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama nužnima za produktivan rad u javnom i privatnom sektoru. Prijediplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene su prema suvremenim međunarodnim znanstvenim standardima.


Objavljeno: 27. 5. 2024. u 12:01
Administrator

Na Fakultetu hrvatskih studija 22. 5. 2024. godine u dvorani Zagreb održan je okrugli stol "Fenomen beskućništva - društvene, etičke i duhovne dimenzije".  Okrugli stol organizirao je i moderirao doc. dr. sc. Ivan Perkov, a na njemu su sudjelovali doc. dr. sc. Marica Marinović Golubić s Odsjeka za sociologiju, p. Stjepan Ivan Horvat, volonter i poglavar samostana Misionara krvi Kristove te Zvonko Jambrešić, predsjednik humanitarne udruge Savao koja skrbi o beskućnicima.

Posjetitelji su imali mogućnost saznati više o fenomenu beskućništva iz različitih perspektiva.  Uvodnu riječ održao  je doc. dr. sc. Ivan Perkov koji je ujedno predstavio teorijski okvir fenomena beskućništva u suvremenom društvu i upozorio na društvenu nevidljivost ovog problema.

Profesorica Marinović Golubić ukratko je predstavila projekt: „Istraživanje beskućništva i puteva do socijalne inkluzije: Komparativna studija konteksta i izazova u hrvatskim i švicarskim gradovima“ te je opisala kontekst hrvatskog beskućništva i istaknula problematiku manjka medijske pokrivenosti teme. Spomenula je i izazovnost znanstvenog istraživanja teme koja se često preklapa s emotivnim uključivanjem. 

Predsjednik Udruge Savao Zvonko Jambrešić i p. Stjepan Ivan Horvat okrugli su stol obogatili uvidom u rad Udruge te su uz mnoštvo primjera istaknuli važnost rada s beskućnicima i nužnost pomoći koju Udruga pruža beskućnicima pomoću raznih aktivnosti. Uz to su i istaknuli pogotovo tešku situaciju beskućnica, problematiku otežane resocijalizacije, manjka prihvatilišta u Zagrebu te problem institucija koje u nekim situacijama otežavaju i sputavaju izlazak iz beskućništva.

Zvonko Jambrešić ispričao je svoju priču o osnivanju udruge. Naime, on je 2016. počeo volontirati u pučkoj kuhinji u Jukićevoj ulici. Shvatio je, međutim, da velik dio beskućnika u potrebi ne pristupa u kuhinju nego im treba prići direktno na ulici. Tako se 2017. rodila ideja o udruzi koja danas dva puta tjedno dijeli 200 obroka beskućnicima i ima preko 70 volontera. Stjepan Ivan Horvat govorio je i o svojoj ulozi na društvenim mrežama na kojima ima stotine tisuće pratitelja i koristi ih za humanitarno djelovanje.

Nakon izlaganja, uslijedila je vrlo zanimljiva rasprava potaknuta pitanjima iz publike. Studente su zanimala iskustva a ulica, uloga države i društva, planovi udruge za budućnost...

U sklopu okruglog stola održana je i humanitarna akcija u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za Udrugu Savao.

Volonteri udruge svakoga utorka i petka na zagrebačkom Glavnom kolodvoru dijele pakete hrane i potrepština zagrebačkim beskućnicima, a svi su pozvani pridružiti im se i pomoći, bilo radom bilo donacijama.

Fotografirala: Marina Jurčić

Napisao: Patrik Vragović

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic