O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine i čini jednu od temeljnih disciplina Fakulteta hrvatskih studija. Koncepcija studija sociologije usmjerena je na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Svojim je obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren na osposobljavanje kvalitetnoga sociološkoga istraživačkoga kadra opskrbljenoga profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama nužnima za produktivan rad u javnom i privatnom sektoru. Prijediplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene su prema suvremenim međunarodnim znanstvenim standardima.


Objavljeno: 17. 5. 2024. u 07:59
Administrator

U utorak, 16. svibnja 2024. održana je izvještajna i izborna skupština Odjela za sociologiju Matice hrvatske. Na skupštini je podnesen i jednoglasno usvojen izvještaj o radu Odjela u minulom razdoblju, a podnijela ga je dosadašnja predsjednica prof. dr. sc. Jasminka Lažnjak s Odsjeka za sociologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Na sjednici je izabrano i novo vodstvo Odjela za sociologiju. Za pročelnika je izabran istaknuti znanstvenik, prof. dr. sc. Darko Polšek, redoviti profesor u trajnom zvanju s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a za tajnika Odjela doc. dr. sc. Ivan Perkov s Odsjeka za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija. Novoizabrani predsjednik, koji je dugogodišnji aktivan član Odjela, Skupštini je predstavio ambiciozan plan rada za naredni period koji uključuje organizaciju brojnih događanja – okruglih stolova, tribina i predavanja istaknutih znanstvenika. Doc. Ivan Perkov izložio je plan da se Matica hrvatska preko Odjela pokuša približiti mlađoj populaciji, aktualnim i nedavno diplomiranim studentima. U tom je smislu izrazio želju za uključivanje studenata sociologije Fakulteta hrvatskih studija u aktivnosti Matice hrvatske. Fakultet hrvatskih studija i Matica hrvatska od ranije imaju potpisan sporazum o suradnji i ovo je samo jedan od koraka dodatnog poboljšanja suradnje dviju identitetski važnih hrvatskih institucija.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic