O nama

Studij sociologije osnovan je 1992. godine i čini jednu od temeljnih disciplina Fakulteta hrvatskih studija. Koncepcija studija sociologije usmjerena je na korištenje socioloških teorija i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Svojim je obrazovnim ishodima studij sociologije usmjeren na osposobljavanje kvalitetnoga sociološkoga istraživačkoga kadra opskrbljenoga profesionalnim istraživačkim i analitičkim vještinama nužnima za produktivan rad u javnom i privatnom sektoru. Prijediplomska i diplomska razina studija sociologije ustrojene su prema suvremenim međunarodnim znanstvenim standardima.


Objavljeno: 12. 5. 2021. u 20:15
Administrator

Zagreb, 12. svibnja 2021. – U suorganizaciji Fakulteta hrvatskih studija, Zaklade Konrada Adenauera, Franjevačkoga instituta za kulturu mira i Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta 12. svibnja 2021. u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol Kvaliteta međuljudskih i međunacionalnih odnosa – 20 godina nakon. Prije okrugloga stola predstavljeni su rezultati drugoga vala anketnoga istraživanja o spremnosti na oprost i pomirenje Hrvata i Srba. Prvi val istoga anketnoga istraživanja proveden je godine 2000., a drugi val proveden je potkraj godine 2019. – te su predstavljene promjene do kojih je došlo nakon 20 godina. Istraživanje je izložio izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić s Odsjeka za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati istraživanja ukazuju na slabe pomake u spremnosti hrvatskih građana na pomirenje s građanima srpske narodnosti sve dok se ne promijene okolnosti koje su dovele do sukoba i dok srpska strana ne prihvati odgovornost za zbivanja tijekom 1990-tih.

Uvodno su o samom projektu, koji već traje 20 godina, govorili su fra Bože Vuleta iz Franjevačkoga instituta za kulturu mira i voditelj Ureda Zaklade Konrada Adenauera za Hrvatsku i Sloveniju Holger Haibach.

U panel-raspravi sudjelovali su prorektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. sc. Gordan Črpić, prodekan za znanost Fakulteta hrvatskih studija izv. prof. dr. sc. Ivo Džinić i prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Prorektor Črpić je istaknuo da smatra kako glavna oprjeka u Hrvatskoj nije oprjeka odnosa Hrvati-Srbi, nego oprjeka odnosa Hrvati-Jugoslaveni. Jedna struja je više usmjerena nacionalno, a druga više kozmopolitski i koja često ima a priori jedno negativno stajalište prema nacionalnom. Prof. dr. sc. Andreja Brajša-Žganec problematizirala je rezultate istraživanja koji ukazuju na vrlo nisku razinu općega povjerenja u druge koja se zamjećuje kod populacije od 16 do 24 godina starosti. Ukazala je na važnost kvalitete života općenito te na isprepletenost sustava koji utječe na mladoga pojedinca – počevši od obitelji pa nastavno na odgoj i obrazovanje te u konačnici cijelu okolinu o kojoj ovisi kako će djeca učiti o međuljudskim odnosima. Prodekan Džinić istaknuo je da oprost u fokus stavlja konkretnu osobu, pojedinca koji mora sam sa sobom raščistiti neke stvari i kao takav može biti veliko olakšanje. S druge strane, ističe da i sami oprost može postati veliki teret kada želite nekome oprostiti, a tu ne nailazite na ono što je temelj mogućnosti oprosta – a to je da netko uopće traži oprost. Profesor Džinić ističe da je dojma da ljudi nemaju problema jedni s drugima, da nemaju problema sa suživotom, ali da misli da politika ima veliku ulogu u stvaranju percepcije mogućnosti zajedničkoga suživota i da je tu puno veći problem nego na razini pojedinca.

Ovo je prvi okrugli stol na temu oprosta i pomirenja Hrvata i Srba, a sljedeći će se održati 19. svibnja 2021. u Hrvatskom novinarskom domu.

Video-zapis izlaganja rezultata istraživanja i okrugloga stola mogu se pogledati na poveznici https://fb.watch/5rGgtGJqfd/

Rezultati istraživanja mogu se pogledati ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic