O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 12. 10. 2022. u 11:12
Administrator

Prof. dr. sc. Zygfryd Eckardt Gehrmann i prof. dr. sc. Mario Grčević s Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija posjetili su 7. listopada 2022. Sveučilište u Regensburgu (Bavarska, Savezna Republika Njemačka). Primili su ih prorektorica za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Ursula Regener, znanstveni direktor Leibniz-instituta za europska istraživanja jugoistočne i istočne Europe prof. dr. sc. Ulf Brunnbauer i voditelj Katedre za slavensku filologiju prof. dr. sc. Björn Hansen. Razgovarali su o mogućim oblicima suradnje Sveučilišta u Regensburgu, Leibniz-instituta i Fakulteta hrvatskih studija, među ostalim o uspostavi zajedničkoga Međunarodnoga centra za europska kulturno-obrazovna istraživanja i za njemačke studije koji bi bio posvećen ustrojavanju ljetnih škola, studijskih sadržaja i istraživačkih pothvata.

Konkretno je dogovoreno da će se na Katedri za slavensku filologiju u Regensburgu uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske otvoriti Croaticum i lektorat za hrvatski jezik i da će Fakultet hrvatskih studija i Sveučilište u Regensburgu sklopiti ugovore Erasmus i Erasmus + radi razmjene studenata i nastavnika. To su prvi koraci u razvoju planirane suradnje Sveučilišta u Regensburgu i Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Regensburgu ima 12 fakulteta, 199 katedri, 3.140 zaposlenika i 21 tisuću studenata.

kampus Sveučilišta u Regensburgu

Sveučilište u Regensburgu, čitaonica

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic