O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 28. 6. 2022. u 11:56
Administrator

Studenti kroatologije na kolegiju Hrvatska scenska umjetnost zajedno su s profesoricom Karolinom Vrban Zrinski nastavili obilježavanje 100. godišnjice rođenja jednoga od najpoznatijih hrvatskih redatelja i scenarista Kreše Golika (20. svibnja 1922. – 20. rujna 1996.) posjetom lokacija snimanja najpoznatijega hrvatskoga filma "Tko pjeva zlo ne misli". Isti su film studenti pogledali na Danu hrvatskoga filma, koji se održao 20. svibnja 2022. na Fakultetu hrvatskih studija, a šetnjom ulicama Gornjega grada prisjetili su se najpoznatijih kadrova iz istoga filma te ih pokušali i rekonstruirati. Osim lokacija snimanja filma "Tko pjeva zlo ne misli", studenti su obišli lokacije snimanja isto tako poznatoga hrvatskoga filma "Glembajevi" te su kroz razgovor izmijenili znanja, zanimljivosti i sjećanja o filmu plodonosnoga hrvatskoga redatelja Antuna Vrdoljaka. Unatoč vrlo sparnom i vrućem danu, studenti su vrlo rado sudjelovali u raspravi oko navedenih filmova i na osobit su način kroz smijeh i zabavu obilježili kraj ljetnoga semestra.

Korina Grbeša

 

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic