O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 19. 2. 2022. u 18:11
Lidija Bogović

Novi, trinaesti po redu zbornik Udruge Pasionska baština objavljen je u vrijeme kada Udruga slavi 30. obljetnicu svoga postojanja. Ovaj najnoviji zbornik uglavnom sadrži radove sa znanstvenoga skupa „Muka kao nepresušno nadahnuće: Pasionska baština sjeverozapadne Hrvatske i Gradišća“, koji je prošle godine održan u Ludbregu. Odsjek za kroatologiju zastupljen je u zborniku radovima profesorice Sanje Vulić, pročelnice Odsjeka, i prof. emeritusa dr. sc. Alojza Jembriha.

Svečano predstavljanje zbornika održano je 17. veljače 2022. u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Pobudilo je veliko zanimanje među poznavateljima i poštovateljima Pasionske baštine, pa su obje dvorane predviđene za predstavljanje zbornika bile ispunjene do posljednjega mjesta. Predstavljanje su također pratili brojni novinari. Na početku predstavljanja nazočne su pozdravili predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić te glavni urednik zbornika Jozo Čikeš koji je osnovao i proteklih trideset godina vodio Udrugu Pasionska Baština. Radove u zborniku predstavili su dr. sc. Ljljana Sabljak, prof. dr. sc. Sanja Vulić i dr. sc. Danijel Berković.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic