Objavljeno: 17. 1. 2020. u 11:28
Administrator

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održao je 16. siječnja 2020. godine 5. sjednicu povodom medijskih konstrukcija glavnoga tajnika Velikoga vijeća Nezavisnoga sindikata znanosti i visokog obrazovanja od 15. siječnja 2020. o Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Svih 11 članova jednoglasno je donijelo sljedeće zaključke:

  1. Studentski zbor šokiran je izjavom i poticanjem da bi Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu trebao „prestati postojati u bilo kojoj formi".

  2. Studentski zbor još je 10. prosinca 2019. podržao unaprjeđenje Hrvatskih studija u status fakulteta jer je to jedino u interesu studenata. Za studente Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu to nije „trivijalno pitanje".

  3. Studenti Fakulteta hrvatskih studija osuđuju politikantstvo Sindikata koji već godinama ometa reformu institucije Hrvatskih studija, koji su najprije unaprijeđeni u status odjela, a sada i u status Fakulteta hrvatskih studija i koji zauzima visoko mjesto na listi privlačnosti hrvatskih maturanata pri odabiru društveno-humanističkih studija.

  4. Začuđujuće je i obeshrabrujuće da se sindikat u čijem je nazivu upisana „znanost i visoko obrazovanje" poticanjem prestanka financiranja Fakulteta hrvatskih studija zauzima za ukidanje radnih mjesta i gubitak zaposlenja radnika Fakulteta.

  5. Proturječno je tražiti prestanak postojanja Fakulteta hrvatskih studija, ponajboljega društveno-humanističkoga visokog učilišta u zemlji, te istodobno licemjerno a priori spočitavati svaki pokušaj pozivanja na „prioritet [u] zaštiti prava studenata i tamo zaposlenih nastavnika".

  6. Izjava Sindikata sadržava prepoznatljiv pristup Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja kojom se sudstvo proglašava nekompetentnim i korumpiranim uvijek kada ne postupi po zamislima i očekivanjima Sindikata koji sebe očito doživljava vrhovnom pravnom instancijom.

  7. Pozivamo Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu da nas podrži u obrani dostojanstva i interesa studenata Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Predlažemo Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu da traži podršku Hrvatskoga studentskoga zbora kako bi se studenti svih hrvatskih sveučilišta uključili u obranu digniteta i prava studenata Fakulteta hrvatskih studija.

Pozivamo sve naše studente da se ne obaziru na navedene i slične izjave Sindikata koji pokušava unositi nemir u akademsku zajednicu Fakulteta hrvatskih studija.

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija kao legitimno i legalno demokratski izabrano predstavničko tijelo studenata Fakulteta hrvatskih studija na raspolaganju je svim kolegicama i kolegama studentima za zaštitu njihovih prava i za sve dodatne informacije.

U Zagrebu, 16. siječnja 2020.

Studentski zbor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu          

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic