Objavljeno: 18. 11. 2019. u 14:27
Uređeno: 18. 11. 2019. u 14:37
Marija Barić Đurđević

U nedjelju, 17.11. 2019., dan uoči obljetnice pada Grada, nekolicina studenata Hrvatskih studija otišla je u Vukovar.

Posjet gradu organizirala je Slavonska udruga studenata čija potpredsjednica je naša studentica treće godine latinskoga jezika i filozofije, Klara Bagarić. Izlet je započeo posjetom Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Nakon toga studenti su posjetili vukovarsku bolnicu u kojoj su se zbrinjavali svi ranjenici iz Vukovara, Borovog sela i okolice tijekom agresije na Vukovar. Na bolnicu je dnevno padalo u prosijeku 700 granata.

Nakon posjeta bolnici, studenti su se prošetali Vukovarom koji broji oko 27 000 stanovnika.

Sljedeća postaja bio je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Posjetili su i Ovčaru, mjesto strašnog genocida na kojem je ekshumirano 200 žrtava, većinom iz vukovarske bolnice ubijenih tijekom velikosrpske agresije na grad Vukovar i Hrvatsku. Do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina. 60-ak osoba se još smatra nestalima. Na tom mjestu zapalili su svijeću.

Na kraju, studenti su posjetili Memorijalno groblje na kojem se nalazi spomenik i vječni plamen gdje je predsjednica Studentskoga zbora položila vijenac u ime Hrvatskih studija te zapalili svijeću.

Vukovar je strašna tragedija hrvatskoga naroda, simbol hrabrosti i zajedništva, ali i opomena svim budućim generacijama da se ovakvo što više nikada ne ponovi.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic