Semiotika u masovnom komuniciranju
Šifra: 86092
ECTS: 4.0
Nositelji: doc. dr. sc. Tomislav Janović
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Glavni cilj predmeta je pružiti uvid u osnovna znanja o semiotici, s posebnim osvrtom na njezinu interdisciplinarnost, razumijevajući je kao točku u kojoj se stapaju znanosti o životu i znanosti o znakovima (T. Sebeok). Specifični cilj kolegija je pripremanje studenata za razumijevanje semiotike kao znanosti, opće semioze i sustava komuniciranja, kakvo se očituje u najširem rasponu - od svakodnevne komunikacije preko javne (i masovne) komunikacije do estetičkih struktura jezičnih, slikovnih i zvučnih znakova - kako bi se od znaka došlo do simbola, te prepoznalo mogućnosti semiotičkoga tumačenja svih vrsta medijskih tekstova (tiskani mediji općenito, naslovnica, promidžba, fotografija, glazba, film).
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , BARTHES, R., Mitologije, Pelago, Zagreb 2009;, , , .
 2. , JOHANSEN, J. D. LARSEN, S. E., Uvod u semiotiku, Croatialiber, Zagreb 2000;, , , .
 3. , NOTH, W., Priručnik semiotike, Ceres, Zagreb 2004, (59-130; 467-511);, , , .
 4. , LABAŠ, D., - MIHOVILOVIĆ, M., Masovni mediji i semiotika popularne kulture, Kroatologija, 2 (2011)1, 95-122;, , , .
 5. , , , , .
Preduvjeti za:
Upis predmeta :
Položen : Osnove komunikologije
Položen : Začetnici komunikologije i njihova djela
4. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Komunikologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Komunikologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Tomislav Janović:

  studenti filozofije: srijeda, 10 - 11 sati (soba 117)

  studenti komunikologije: ponedjeljak, 13 - 14 sati (soba 117)

  Lokacija: 117
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic