Rimska poezija 2
Šifra: 86145
ECTS: 3.0
Nositelji:
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Maja Matasović - Seminar

izv. prof. dr. sc. Maja Matasović - Auditorne vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Auditorne vježbe 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Temeljni cilj predmeta je pružiti što cjelovitiju sliku rimske poezije na temelju čitanja reprezentativnih odlomaka rimske lirike i drame. Studenti će se osposobiti kroz aktivno čitanje tekstova reprezentativnih autora Horacija, Ovidija, Plauta i Seneke na seminaru za samostalan rad na izvornom pjesničkom tekstu na latinskom jeziku. Cilj je predmeta razvijanje strategija prevođenja s latinskog na hrvatski jezik, te književna i jezično-stilska analiza teksta, primjena i proširivanje znanja iz sintakse, stilistike, metrike, latinskog leksika i frazeologije.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , P.Ovidii Nasonis Tristia I, 3; IV, 10; Amores Epigramma ipsius; I, 9; II, 15; III, 9; http://www.thelatinlibrary.com/, , , .
  2. , Q. Horatii Flacci Carmina I, 1, 2, 9, 10, 11, 14, 37; II, 3, 10, 12, 14; III, 1, 9, 30; IV 1, 8; Carmen Saeculare; Epodon liber 2; http://www.thelatinlibrary.com/, , , .
  3. , L. Annaei Senecae Medea 1 55; 116 300; 380 579; 670 751; 879 1027; http://www.thelatinlibrary.com/, , , .
  4. , T. Maccii Plauti Aulularia Argumentum I, II; 1-405; http://www.thelatinlibrary.com/, , , .
  5. , , , , .
6. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Latinski jezik
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic