Hrvatska kulturna i politička povijest srednjega vijeka
Šifra: 37431
ECTS: 5.0
Nositelji: doc. dr. sc. Tomislav Popić
Izvođači: doc. dr. sc. Tomislav Popić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi predmeta jesu približiti studentima hrvatsku srednjovjekovnu povijest i ukazati im na isprepletenost događaja i procesa na hrvatskoj i europskoj razini, i to kako na političkoj, tako i na društvenoj i kulturnoj razini. Povijest Hrvata u razdoblju srednjega vijeka obilježio je, nakon njihova doseljenja, stvaranje vlastite države koja je doživljavala uspone i padove ovisno o unutarnjo- i vanjsko- političkim čimbencima. Spajanje s Ugarskim Kraljevstvom putem personalne unije (dolaskom dinastije Arpadovića na hrvatsko prijestolje) i sve snažnija mletačka prisutnost na istočnojadranskoj obali obilježili su hrvatsku povijest tijekom razdoblja razvijenog srednjeg vijeka na kraju kojega će, uslijed osmanlijskih osvajanja, Hrvatska biti svedena na ostatke ostataka Temeljni cilj predmeta stoga je upoznati studente s činjenicom koliko su ti procesi utjecali na srednjovjekovni politički, društveni i kulturni razvitak hrvatskih zemalja.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , F. Šanjek, ur.; Povijest Hrvata (srednji vijek),; Školska knjiga, (2003), , , .
  2. , Neven Budak; Prva stoljeća Hrvatske; Hrvatska sveučilišna naklada, (1994), , , .
  3. , , , , .
  4. , , , , .
  5. , , , , .
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Kroatologija
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic