Objavljeno: 24. 10. 2023. u 10:48
Administrator

FILMSKI KURIKULUM/ LISINSKI OKTAVIJANA MILETIĆA I ŽURNALI HRVATSKOG SLIKOPISA
Ponedjeljak, 30. 10., 19 h, Kulturno-informativni centar KIC (Preradovićeva 5)

Prvi Filmski kurikulum u novoj sezoni, u ponedjeljak, 30. listopada u 19 h, posvećen je počecima organizirane kinematografije u Hrvatskoj u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske. Tada je stvoren prvi sačuvani hrvatski dugometražni igrani film Lisinski (Oktavijan Miletić, 1944) o našem znamenitom kompozitoru. Lisinski je bio trijumf filmskog zanata mlade kinematografije, a krasio ga je romantičan patos tipičan za doba ilirskog pokreta. Endehaškim vlastima, koje su sponzorirale film, promakla je činjenica da je Vatroslav Lisinski bio Židov. Predigra filmu bit će žurnal Hrvatska u riječi i slici iz 1942. s raznim temama – od prijema kod poglavnika Pavelića do sporta i rekreacije. 
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će dr. sc. Tomislav Šakić, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Akademija dramske umjetnosti. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan. 
Filmski kurikulum program je klasika hrvatske kinematografije namijenjen studentima povijesti hrvatskog filma na zagrebačkim fakultetima i svim građanima zainteresiranim za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Program je nastao u suradnji Hrvatske kinoteke – odjela Hrvatskog državnog arhiva i nastavnika povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.


Filmovi:
HRVATSKA U RIJEČI I SLICI BR. 90 (filmski žurnal, 1942, c/b, 10 min)
Filmski žurnal s reportažama o sastanku Poglavnika s raznim izaslanstvima, vojnoj obuci budućih časnika, proslavi stote godišnjica Maksimira, plivačkom i veslačkom natjecanju te odmoru na jadranskim plažama.
LISINSKI (igrani, 1944, c/b, 89 min) 
režija: Oktavijan Miletić
scenarij: Milan Katić
fotografija: Oktavijan Miletić, Ivan Zettlinger
Vatroslav Lisinski svojim skladateljskim radom uključuje se u hrvatski narodni preporod sredinom 19. stoljeća. Opisuje se otpor reakcionarne okoline prema njegovom radu te potpora mecene Štrige i zaručnice Hedvige. U pozadini plamti bunt iliraca prema mađarskoj vlasti.


Sljedeće na programu:
STUDENI
uvodna riječ: Silvestar Mileta
Bećarac (animirani, Zlatko Bourek, 1966, boja, 9 min, eng. podnaslovi)
U gori raste zelen bor (igrani, Antun Vrdoljak, 1971, boja, 85 min, eng. podnaslovi)

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic