Objavljeno: 17. 10. 2022. u 09:18
Administrator

Kao 19. skup u nizu Hrvatski književni povjesničari, Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizira znanstveni skup o hrvatskom književnom povjesničaru Nikoli Andriću, koji će se povodom znanstvenikove 155. obljetnice rođenja i 80. obljetnice smrti održati u Zagrebu, Vukovaru i Pečuhu od 20. do 22. listopada 2022. Suorganizatori skupa su Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko filološko društvo, Ogranak Matice hrvatske Varaždin, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište u Zadru te Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru i Područni centar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Vukovaru.
 
Pokrovitelj Znanstvenog skupa o Nikoli Andriću je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti / Razred za književnost.
 
Hrvatski književni povjesničar, jezikoslovac i prevoditelj Nikola Andrić (Vukovar, 1867. – Zagreb, 1942.) uz prinose iz područja povijesti književnosti, zaslužan je za unapređenje hrvatskoga kazališnog života u Zagrebu i Osijeku te za jezikoslovne radove među kojima se izdvaja Branič jezika hrvatskoga (1911.), jezični savjetnik koji karakterizira otklon od leksičkoga normativizma hrvatskih vukovaca, a vrijedan je prilog dao leksikografiji (Šta je šta, 1938. s I. Velikanovićem) napisavši prvi slikovni rječnik hrvatskoga jezika. Godine 1913. Andrić je pokrenuo popularnu Zabavnu biblioteku i bio njezin glavni urednik sve do smrti. Objavio je niz prijevoda s francuskoga, njemačkoga i ruskoga, a priredio je i sedam knjiga hrvatskih narodnih pjesama.

Program skupa dostupan je ovdje

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic