Objavljeno: 22. 4. 2022. u 18:55
Administrator

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dodijelilo je Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu za područje društvenih znanosti povjesničarki i arhivistici dr. sc. Katarini Horvat, za knjigu Kućna služinčad u Zagrebu 1880. – 1914. (Srednja Europa d.o.o., Zagreb, 2021.).

Dr. sc. Katarina Novak diplomirala je povijest na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2003., a 2018. doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2003. zaposlena je kao arhivistica u Državnom arhivu u Zagrebu. Autorica je ili koautorica više publikacija iz historiografije i arhivistike te autorica ili suradnica na pripremi arhivskih izložbi.

Knjiga Kućna služinčad u Zagrebu 1880.-1914. izuzetno je vrijedna po izboru teme kojoj je dosada u Hrvatskoj bila posvećena minimalna i posve nedostatna pozornost, po besprijekornoj metodologiji i znanstvenom aparatu, vrlo temeljitom i opsežnom istraživanju na arhivskim i drugim raznovrsnim izvorima, vrijednoj i uvijek utemeljenoj interpretaciji, po komparativnoj dimenziji i kontekstualizaciji, a naposljetku i po vrsnoći stila privlačnog i za krugove izvan stručne javnosti. Vrativši "povijesni glas" jednom zanemarenom društvenom sloju, Katarina Horvat značajno je pomaknula naše znanje o socijalnoj povijesti glavnog hrvatskog grada od 1880. do 1914. Ubuduće se neće moći pisati o tom zagrebačkom razdoblju bez uzimanja u obzir njezinih pouzdanih rezultata. Stoga se djelo može ubrojiti među najviša znanstvena dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2021.
 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic