Objavljeno: 10. 8. 2021. u 10:26
Administrator


Institut kralja Sedžonga – Centar učenja korejske kulture i jezika Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu osnovan je godine 2020. u suradnji sa Sveučilištem Chung-Ang iz Koreje. Djeluje na sveučilišnom kampusu Borongaj u Zagrebu, a podupire ga Ministarstvo kulture, športa i turizma Republike Koreje čiji je cilj promicanje korejske kulture i jezika. Predavanja su se u akademskoj godini 2020./2021. neko vrijeme izvodila u živo, no imajući na umu što veću sigurnost studenata, Institut u skladu s mjerama za suzbijanje bolesti COVID-19 bio prebacio na nastavu na daljinu.

Institut kralja Sedžonga osnovan je kao temelj za političke studije i istraživanja uz podršku nacionalnih političkih i poslovnih čelnika godine 1983. Ime je dobio po korejskom kralju i učenjaku Sedžongu Velikom (1397. – 1450.). Kralj Sedžong najpoznatiji je po razvijanju korejskoga pisma hangula 1443. godine. Njime je olakšao komunikaciju svim krugovima korejskoga društva, posebice manje školovanom stanovništvu koje, za razliku od elitnoga društva, nije bilo u mogućnosti učiti komplicirano kinesko pismo.

Institutu je do sad vrata otvorilo čak 76 zemalja, od čega je 26 europskih, a njegovim otvaranjem u Zagrebu prošle godine, i Hrvatska je postala članicom ovoga velikoga međunarodnoga sustava.

Jezični tečajevi započeli su u rujnu 2020. s popunjenom upisnom kvotom u samo pet dana. Među polaznicima je bilo 79 studenata s većine fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 13 osoba u radnom odnosu i četiri srednjoškolca. Voditeljica tečaja EunGyeong Kim je, osim satova jezika, zbog velikoga zanimanja studenata održavala i satove korejske kulture, umjetnosti i kaligrafije (vještina vladanja pravilima o potezima kistom ili perom u pisanju, krasopis), a tu su se također našli satovi korejske kuhinje i taekwondoa te sat učenja koreografije popularnih k-pop pjesama.

Nekolicina je studenata krajem ljetnoga semestra imala priliku otići na jednodnevni izlet na Plitvice i Rastoke, gdje su se okušali u natjecanju iz tradicionalnoga korejskoga slikanja. Polaznici su imali priliku sudjelovati i u natjecanjima govorenja i pisanja, gdje su unatoč kratkom razdoblju učenja pokazali izvrsno znanje jezika. Po završetku akademske godine i uspješno položenim tečajem, Institut je svojim studentima priredio svečanost dodjele diploma. S ponosom se može reći da su svi polaznici uspjeli položiti nimalo lagan ispit znanja te je zbog toga Sedžong zajedno s diplomom svakomu darovao i poklon zahvale. Naravno, ne smije se zaboraviti ni pobjednike održanih natjecanja koji su uz diplome o položenom tečaju dobili i diplome vrsnih ostvarenja.

Upis novoga semestra

S približavanjem nove akademske godine 2021./2022., bliže se i prijave za novi semestar satova korejskoga jezika u Centru. Popularnost Koreje u Lijepoj Našoj svakim danom sve više raste pa se i ovaj put očekuje veliki odaziv novih polaznika i nastavljača tečaja. Dobrodošli su svi koji žele naučiti korejski jezik i saznati više o ovoj dalekoistočnoj kulturi. Tečaj se sastoji od četiri dijela (govorenje, pisanje, čitanje i slušanje) između kojih južnokorejska lektorica Eungyeong Kim iznosi kulturne zanimljivosti i činjenice.

Tečaj će u zimskom semestru trajati ukupno 15 tjedana (točnije od 13. rujna do 24. prosinca 2021. godine), a predavanja će se održavati na daljinu na engleskom jeziku dva puta tjedno po dva školska sata prema sljedećem rasporedu (moguće su promjene):

Skupina

Razina

Dani u tjednu

Vrijeme

Učionica

Upisna kvota

1.

Početna (1/1A)

Utorkom i četvrtkom

15.30–17.00

Zoom

20

2.

Početna (2/1B)

Ponedjeljkom i srijedom

17.30–19.00

Zoom

20

3.

Početna (3/2A)

Ponedjeljkom i srijedom

15.30–17.00

Zoom

20

4.

Početna (3/2A)

Utorkom i četvrtkom

17.30–19.00

Zoom

20

Po završetku semestra, odnosno nakon položena ispita znanja, svaki će polaznik dobiti potvrdu o uspješno završenom tečaju Instituta koji može poslužiti kao dokaz o znanju korejskoga jezika u slučaju podnošenja zahtjeva za boravišnu vizu u Južnoj Koreji.

Prijave na tečaj započinju 30. kolovoza te će se zbog stanja s virusom COVID-19, kao i buduća predavanja, održati na daljinu. Više informacija o svemu može se vidjeti ovdje.

Novost na Sedžongu

Uzevši u obzir odlične rezultate polaznika Centra i njihovu želju za akademskim napretkom u ovladavanju korejskim jezikom, Institut u Republiku Hrvatsku dovodi još jednu novost – TOPIK.

Što je TOPIK, pitate se? TOPIK, ili na engleskom Test of Proficiency in Korean, jest test znanja korejskoga jezika osmišljen za mjerenje sposobnosti stranih govornika u izražavanju na korejskom jeziku i njegovu razumijevanju. TOPIK mjeri razinu razumijevanja korejskoga jezika kroz četiri vida (čitanje, pisanje, slušanje, govorenje) kao i završni test na Sedžongu. Ima tri težine; početnu, srednju i naprednu, a svaka od njih sadržava dvije jezične razine.

TOPIK vode stručnjaci Nacionalnoga instituta za međunarodno obrazovanje koji djeluje pod korejskim Ministarstvom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Svrha testa je propagirati učenje korejskoga jezika stranim govornicima te poslužiti za mjerenje i vrjednovanje znanja korejskoga jezika. Namijenjen je svim stranim govornicima korejskoga jezika, poput međunarodnih studenata koji žele studirati u Južnoj Koreji ili pak pojedinaca koji žele raditi u korejskim tvrtkama i javnim ustanovama.

Polaznicima Instituta, samoukim pojedincima i svima koji očekuju da će im korejski jezik trebati i koristiti u karijeri, TOPIK može poslužiti kao odlična prilika za dobivanje službene međunarodne potvrde znanja jezika.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic