Objavljeno: 2. 10. 2017. u 17:00
Uređeno: 2. 10. 2017. u 18:04
admin

Poštovane studentice i studenti, cijenjene kolegice i kolege,


okupili smo se kako bismo obilježili početak nove akademske godine i predstavili se našim studentima prve godine. Čast mi je pozdraviti sve vas u ime Hrvatskih studija i zaželjeti vam uspješan početak studiranja. Svim studentima prve godine zahvaljujem što su, poput svojih starijih kolega, izabrali Hrvatske studije i time nam ukazali povjerenje. 
Hrvatski studiji započeli su kao Studij hrvatske filozofije i društva, a danas se na preddiplomskoj i diplomskoj razini izvodi studij filozofije, komunikologije, kroatologije, hrvatskoga latiniteta, povijesti, psihologije i sociologije. Odsjek za edukacijske znanosti daje potrebne kompetencije za rad u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj naobrazbi studentima nastavničkih smjerova. 

Hrvatski studiji slave ove godine 25. obljetnicu osnivanja. Proteklih godinu dana uzmogli smo znatno popuniti redove naših zaposlenika i time ispuniti jednu od ključnih preporuka iz reakreditacijskoga postupka. I nakon odvajanja Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, koji je bio ustrojbena jedinica Hrvatskih studija, a sada je samostalni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski studiji danas imaju 99 zaposlenika, a u nastavi je angažirano i stotinjak vanjskih suradnika, mahom poznatih stručnjaka u svojim područjima s drugih znanstvenih i znanstveno-istraživačkih jedinica. Više od 1100 studenata.

Na ispunjavanju drugih reakreditacijskih preporuka iz 2014. godine također radimo, pa s punom odgovornošću i s ovoga mjesta mogu potvrditi ono što sam neki dan napisao otcu jedne studentice na njegov upit, je li istina da se Hrvatski studiji zatvaraju. Ne, nitko ih ne zatvara i ne će ih zatvoriti, jer da ih je netko htio zatvoriti, ne bi se investiralo u njih i omogućilo zapošljavanje više od tridesetak zaposlenika u samo godinu dana, pri čemu nitko nije otpušten, niti je dobio otkaz. Sve ukazuje na to da je pred Hrvatskim studijima svijetla budućnost, u izgradnju koje pozivam da se uključe ne samo naši zaposlenici i vanjski suradnici, nego i svi naši studenti.

Predstavio bih svoje povjerenike: doc. dr. sc. Marinka Šiška, zamjenika i povjerenika za osiguravanje kvalitete, doc. dr. sc. Marjana Ninčevića, povjerenika za nastavu i studente, doc. dr. sc. Kristinu Milković, povjerenicu za znanost, izv. prof. dr. sc. Vanju Šimičević, povjerenicu za poslovanje i međunarodnu suradnju, i prof. dr. sc. Mislava Kukoča, povjerenika za doktorske studije.

Osim njih, imamo i dobro ustrojene stručne službe koje će vam se danas predstaviti. Studentima prve godine najvažnije će biti one, no i kolega Ninčević kao povjerenik za nastavu i studente. Nemojte se ustručavati obratiti nam se za savjet ili pomoć ako vam zatreba, uključujući i mene. 

Prije nego što riječ prepustim kolegi Ninčeviću, spomenuo bih da je danas prvi put na Uvodnom predavanju i kapelan za studente na Sveučilišnom kampusu Borongaj, koji je imenovan 2009. godine. Riječ je o fr. Zvonku Džankiću, hrvatskom vojnom veteranu, dominikancu, svećeniku i doktoru povijesnih znanosti. Molim pljesak za njega i prepuštam riječ kolegi Ninčeviću.

Dvorana Zagreb, 2. listopada 2017.

izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic