O nama

Preddiplomski studij latinskog jezika i Diplomski studij hrvatskog latiniteta osnovani su 2006. godine kao odgovor na potrebu za stručnjacima koji bi se bavili bogatom, ali nedovoljno istraženom hrvatskom latinističkom baštinom. Trogodišnji preddiplomski studij pokriva područje klasičnog latiniteta, stvarajući kroz nastavu gramatike i književnosti osnovu za nastavak studija. Diplomski studij obuhvaća svjetski i hrvatski srednjovjekovni i novovjekovni latinitet. Velika se pažnja posvećuje temeljitom ovladavanju jezikom i dubinskoj interpretaciji književnog teksta. Izborni predmeti, većinom usko vezani za struku, omogućuju studentima da usmjere svoje interese u njima najzanimljivija područja. Osim za znanstveni i stručni rad, po završetku diplomskog studija nastavničkog smjera studenti su osposobljeni za predavanje latinskog jezika u školama.

o. d. pročelnik Odsjeka hrvatskoga latiniteta: izv. prof. dr. sc. Marko Jerković

 

 

Popis lektire

Ovdje se nalazi popis lektire za sve godine i predmete na Preddiplomskom studiju latinskog jezika i Diplomskom studiju hrvatskog latiniteta: [X].

Zadnja promjena: 18. prosinca 2019.


Objavljeno: 30. 4. 2024. u 11:10
Administrator

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj je 3. (293.) redovitoj sjednici, održanoj 27. ožujka 2024., donijelo Odluku o dodjeli Nagrada hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu. Za područje filoloških znanosti nagradu je dobio dr. sc. Šime Demo, redoviti profesor na Fakultetu hrvatskih studija, i to za znanstvenu cjelinu označenu nazivom "Studije o latinskoj makaronskoj književnosti," koju čine objavljene znanstvene knjige i znanstveni članci u razdoblju 2019.–2023. godine.

Posljednjih godina laureat se usmjerio na proučavanje latinske makaronske književnosti, osobitoga fenomena ranonovovjekovne latinističke tradicije, koji – parodirajući antička kanonska djela – miješa latinski s nekim narodnim jezikom uz satirično-humornu intenciju. Nagrada mu je dodijeljena za cjelovit i temeljit prikaz toga pomalo zanemarenoga književnog fenomena, koji je rasvijetlio u nizu radova. Prikazao je domaću makaronsku tradiciju u knjizi Macaronica Croatica (Split, 2019.), a središnje mjesto zauzima njegova monografija Uvod u latinsku makaronsku književnost (Zagreb, 2023.). Riječ je o opsežnoj obradi cjelokupne poznate latinske makaronske tradicije kakva ne postoji ni na jednom drugom jeziku.

Nagrade su dodijeljene 29. travnja 2024. u Knjižnici HAZU na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU, u nazočnosti brojnih uglednih uzvanika i gostiju.

https://www.info.hazu.hr/events/svecana-sjednica-u-povodu-dana-hazu-i-dodjela-nagrada-hazu-2/
https://www.info.hazu.hr/wp-content/uploads/2024/04/DEPLIJAN-NAGRADE-HAZU-2024.pdf
https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/obiljezen-dan-hazu-i-dodijeljene-nagrade-za-2023-godinu-evo-svih-dobitnika/ 
https://historiografija.hr/?p=40624 

https://magazin.hrt.hr/kultura/obiljezen-dan-hazu-a-i-dodijeljene-nagrade-za-2023-11506280


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic