O nama

Preddiplomski studij latinskog jezika i Diplomski studij hrvatskog latiniteta osnovani su 2006. godine kao odgovor na potrebu za stručnjacima koji bi se bavili bogatom, ali nedovoljno istraženom hrvatskom latinističkom baštinom. Trogodišnji preddiplomski studij pokriva područje klasičnog latiniteta, stvarajući kroz nastavu gramatike i književnosti osnovu za nastavak studija. Diplomski studij obuhvaća svjetski i hrvatski srednjovjekovni i novovjekovni latinitet. Velika se pažnja posvećuje temeljitom ovladavanju jezikom i dubinskoj interpretaciji književnog teksta. Izborni predmeti, većinom usko vezani za struku, omogućuju studentima da usmjere svoje interese u njima najzanimljivija područja. Osim za znanstveni i stručni rad, po završetku diplomskog studija nastavničkog smjera studenti su osposobljeni za predavanje latinskog jezika u školama.

o. d. pročelnik Odsjeka hrvatskoga latiniteta: izv. prof. dr. sc. Marko Jerković

 

 

Popis lektire

Ovdje se nalazi popis lektire za sve godine i predmete na Preddiplomskom studiju latinskog jezika i Diplomskom studiju hrvatskog latiniteta: [X].

Zadnja promjena: 18. prosinca 2019.


Objavljeno: 2. 8. 2021. u 17:43
Administrator

 

U Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci prvi se puta održala Ljetna škola latinskoga jezika i kulture koju su organizirali Fakultet hrvatskih studija i Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca. Školu je pohađalo deset srednjoškolaca i sveučilištaraca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i iseljeništva koji su svakodnevno imali predavanja na latinskom jeziku. Njega su usvajali govornom metodom, a njime su se koristili i za objedom te u neformalnom druženju.

U programu Ljetne škole surađivali su nastavnici s Fakulteta hrvatskih studija. Doc. dr. sc. Marko Jerković održao je polaznicima predavanje o hrvatskomu latinitetu u srednjemu vijeku te o kršćanskoj kulturi i latinitetu, a doc. dr. Lucija Krešić Nacevski predavanje o rimskoj komediji. Asistent Marko Marina govorio je o fenomenu ranokršćanskoga mučeništva na primjeru sv. Dujma, izv. prof. dr. sc. Šime Demo o latinskom jeziku nakon antike, a asistent Petar Ušković Croata poučavao ih je govornom latinskom jeziku. U rad Škole uključili su se i gostujući predavači: klasični filolog don Josip Krpić SDB; alumn Fakulteta hrvatskih studija Marijan Vodopija, mag. educ. philol Lat. et Croat. Lat. (Srednja gospodarska škola Križevci); prof. Angela Crnobrnja (Gimnazija Lucijana Vranjanina u Zagrebu) i Ira Potočnik Čižić (XV. gimnazija u Zagrebu); Ranko Starac održao je predavanje o antičkoj Tarsatici, a dr. sc. Milena Joksimović govorila je o razvoju latinskoga pisma.

Polaznici i nastavnici održali su u ponedjeljak 26. srpnja 2021. terensku nastavu na antičkom lokalitetu Nezakcij, zatim u Puli, gdje su posjetili Augustov hram i Amfiteatar te naposljetku u Poreču gdje su posjetili Eufrazijevu baziliku. Program Ljetne škola završio je u nedjelju 1. kolovoza svečanim govorima na latinskom jeziku te podjelom diplome na latinskom jeziku.

Rad Ljetne škole popraćen je i predstavljen u sredstvima javnoga priopćavanja: u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, u izdanju Novoga lista, u izdanju Zadarskoga lista, u emisiji „Mir i dobro“, na portalu Kanal Ri, u Dnevniku Kanala Ri, u emisiji Radija Marije, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkoga radija.


 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic