Objavljeno: 7. 12. 2020. u 17:04
Danijel Jurković

Vlč. mr. Pavao Crnjac, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rektor kapele Corpus Domini preminuo je 4. prosinca u 79. godini života i 51. godini svećeništva.

Rođen je 11. listopada 1942. godine u mjestu Donja Vast (BiH) u Župi sv. Ivana Krstitelja u Uzdolu. Nakon srednjoškolskog obrazovanja stupio je 1965. godine u Bogoslovno sjemenište u Rijeci kod salezijanaca. Dvogodišnji studij filozofije pohađao na Papinskom učilištu u Rimu gdje je diplomirao filozofiju 1967. godine. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine te završio studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kao svećenik službovao je u sljedećim župama: Navještenja B. D. Marije u Velikoj Gorici i Tijela Kristova u Zagrebu-Sopot. U Zagrebačku nadbiskupiju inkardiniran je 5. svibnja 1994. godine.
Kao profesor filozofije i logike od 1993. do 2001. godine djeluje u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.
Dekretom NDS-a od 3. svibnja 1996. godine imenovan je upraviteljem (rektorom) kapele Corpus Domini u Zagrebu i tu je službu obnašao sve do smrti.
Predavao je filozofiju i sociologiju u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci čiji je bio ravnatelj jedno vrijeme. Predavao je Masovne medije u pastoralu na Višoj bogoslovnoj školi u Rijeci. Pokrenuo je, uređivao i pisao za mnoge časopise iz područja pastorala: Salezijanski vjesnik, Don Bosco danas, Kateheza, Katehetski zbornik.
Objavio je više znanstvenih radova u različitoj stručnoj literaturi (Spectrum, Katehetski leksikon, Filozofska istraživanja, Katehetski zbornik, Veritas, Zaprešićki zbornik…). Preveo je više knjiga s talijanskog i njemačkog jezika. Napravio je nekoliko dokumentarnih filmova.
Sprovodni obredi i misa zadušnica bit će u utorak 8. prosinca ove godine.

Izvor: IKA

 

Izvor: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić"

Prof. Pavao Crnjac redovito je pratio rad projekta „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća“ u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih kršćana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Na ovogodišnjem skupu „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – prešućene stranice književnosti u komunističko doba“ nastupio je s izlaganjem o pjesmama svećenika i pjesnika Mirka Validžića o čemu je i pripremao članak za novo tematsko izdanje znanstvenoga časopisa „Kroatologija“.

Zahvalni i s tugom u srcu opraštamo se od ovog zaslužnog promicatelja hrvatskog kulturnog i duhovnog naslijeđa.

Počivao u miru Božjem!

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS