Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Hrvatska gastronomija i enologija

Hrvatska gastronomija i enologija

Šifra: 188083
ECTS: 2.0
Nositelji: prof. dr. sc. Ksenija Marković
Izvođači: izv. prof. dr. sc. Marina Krpan - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Upoznavanje studenta s gastronomijom i enologijom kao elementima baštine i identiteta, ukazujući na regionalnu raznolikost i posebnost uslijed različitih kulturoloških utjecaja te utjecaja zemljopisnog položaja, kao i klimatskih i gospodarskih uvjeta. U okviru predmeta studente će se osposobiti za razlikovanje osnovnih sastojaka hrane te senzorskih karakteristika hrane i prehrambenih proizvoda, prepoznavanje različitih vrsta prehrane na području RH te njihovog utjecaja na zdravlje, razumijevanje značaja zaštite autohtonih prehrambenih proizvoda koji imaju posebne značajke, te očuvanja principa mediteranske prehrane kao nematerijalne kulturne baštine.
Ishodi učenja:
  1. Prepoznati osnovne gastroenološke značajke pojedinih regija.
  2. Objasniti utjecaj pojedinih čimbenika na gastroenološke regionalne različitosti.
  3. Razlikovati osnovne sastojke hrane te opisati senzorske karakteristike hrane i prehrambenih proizvoda.
  4. Prepoznati različite vrste prehrane na području RH te njihov utjecaj na zdravlje.
  5. Imenovati autohtona jela i prehrambene proizvode.
  6. Primijeniti važeće propise u postupcima zaštite naziva autohtonih proizvoda.
Literatura:
  1. , Maletić, E., Karoglan Kontić, J., Pejić, I. (2008) Vinova loza - Ampelografija, ekologija, oplemenjivanje, Školska knjiga, Zagreb., , , .
1. semestar
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
KRO (1787) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Kroatologija
POV (3517) - izborni TZP - Redovni studij - Povijest
PSI (2980) - izborni TZP - Redovni studij - Psihologija

2. semestar Ne predaje se
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
KRO (1787) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Kroatologija
POV (3517) - izborni TZP - Redovni studij - Povijest
PSI (2980) - izborni TZP - Redovni studij - Psihologija

3. semestar
FIL (17084) : Izborni TZP - Redovni studij - Filozofija i kultura
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
KRO (1787) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Kroatologija
POV (3517) - izborni TZP - Redovni studij - Povijest
SOC (2960) - izborni TZP - Redovni studij - Sociologija

4. semestar Ne predaje se
FIL (17084) : Izborni TZP - Redovni studij - Filozofija i kultura
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
KRO (1787) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Kroatologija
POV (3517) - izborni TZP - Redovni studij - Povijest
SOC (2960) - izborni TZP - Redovni studij - Sociologija

5. semestar
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
KRO (1787) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Kroatologija
POV (3517) - izborni TZP - Redovni studij - Povijest
SOC (2960) - izborni TZP - Redovni studij - Sociologija

6. semestar Ne predaje se
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
KRO (1787) - Izborni kolegiji - Redovni studij - Kroatologija
POV (3517) - izborni TZP - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:

Obavijesti

Izbornik predmeta

Repozitorij

Repozitorij je prazan