Povijest hrvatskoga kazališta
Šifra: 188085
ECTS: 2.0
Nositelji: prof. dr. sc. Viktoria Franić Tomić
Izvođači: prof. dr. sc. Viktoria Franić Tomić - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ishodi učenja:
Literatura:
1. semestar
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija

2. semestar Ne predaje se
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija

3. semestar
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija

4. semestar Ne predaje se
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija

5. semestar
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija

6. semestar Ne predaje se
KRO (16533); Izborni kolegiji na dvopredmetnom studiju kroatologije - Redovni studij - Kroatologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 18. 1. 2018. u 14:29
Viktoria Franić Tomić

Poštovani i dragi studenti,

 

kao što su neki od vas upoznati u ponedjeljak 22. 01. 2018. u 20:00 h studenti koji su se na vrijeme prijavili (30 studenata) odlaze gledati predstavu Kralj Rikard III. Vrijeme sastanka je 19:30 / 19:45 h ispred kazališta Gavella. S kazalištem Gavella započeli smo suradnju tako da će nas ubuduće obavještavati o zanimljivim pres-konferencijama, intervjuima s glumcima i redateljima. Obzirom da predmet Povijest hrvatskoga kazališta pohađaju studenti većine odsjeka Hrvatskih studija, pa tako i studija komunikologije predlažem da mi se jave oni koji su zainteresirani za kazališne teme pa ću ih obavještavati o javnim događajima ovoga kazališta a koji su vezani za njihovu buduću struku te se tiču kazališne djelatnosti.

U srijedu 24.01. 2018. u 12: 45 h na predmetu Povijest hrvatskoga kazališta u sklopu redovite nastave imamo gostovanje slavnoga psihijatra prof. dr. sc. Veljka Đorđevća koji je ujedno i književnik te će nam predstaviti svoj roman Glumac na kauču. Obzirom da predmet pohađaju i studenti psihologije ovo će gostovanje osobito biti zanimljivo svima onima koji imaju i interdisciplinarne interese a čime se naš gost sustavno bavi a to je povezivanje medicine s umjetnošću pa je voditelj predmeta Mozak, um, umjetnost – od neurona do zajednice na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a inicirao je i osnivanje predmeta Simulirani pacijent na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Uz to koautor je grafičke mape BOL koja je predstavljena u brojnim zemljama svijeta te je organizirao desetke izložbi i drugih aktivnosti sa studentima umjetničkih akademija. Uz to je objavio i nekoliko desetaka znanstvenih i stručnih medicinskih članaka te je urednik niza stručnih knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku. Jedan je od urednika knjige Vukovarska bolnica 1991. – početnica čovječnosti. Kratku biografiju našega gosta predavača možete pročitati u nastavku ove obavijesti. Predavanje je otvoreno za sve naše studente koji su zainteresirani a pronađu mjesto u dvorani.

S poštovanjem, uz srdačne pozdrave,

Doc.dr.sc. Viktoria Franić Tomić

Prof.dr.sc. VELJKO ĐORĐEVIĆ, specijalist psihijatar, subspecijalist socijalne psihijatrije, psihoterapeut. Profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja pri HLZ. Predstojnik je Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta u Zagrebu (CEPAMET). Zaposlen je na Klinici za psihološku medicinu, KBC Zagreb i Medicinskom fakultetu u Zagrebu u kumulativnom radnom odnosu.

Profesor je na kolegiju Psihološka medicina, Temelji liječničkog umijeća te je nositelj izbornog kolegija Komunikacija u medicini kao i obveznog longitudinalnog kolegija Fundamentals of Medical Skills za studente medicine na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Znanja iz područja komunikacijskih vještina stjecao je u inozemstvu u organizaciji EACH i AACH. Voditelj je znanstveno istraživačkog projekta „Palijativna medicina u Hrvatskoj; potrebe i stavovi bolesnika s uznapredovalom malignom bolesti i njihovih liječnika“.

Mentor je studentima na dodiplomskoj i poslijediplomskoj nastavi. Član je Povjerenstva za palijativnu skrb pri Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske. Aktivni je član više eminentnih domaćih i međunarodnih stručnih i znanstvenih udruženja. Predsjednik je Hrvatskog društva za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja pri HLZ. Autor je više znanstvenih i stručnih radova, knjiga i poglavlja u knjigama. Dobitnik je godišnje državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti u području biomedicinskih znanosti za 2011. godinu.

Veljko Đođević kao književnik napisao je memoarsku prozu Osječki nokturno, memoarsku prozu o psihijatrijskom „odrastanju“ uz Vladimira Hudolina u knjizi Lepoglavski blues, memoarsku prozu o svom radu i druženjima s umjetnicima u knjizi Ludolog među umjetnicima, roman Glumac na kauču i dr.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic