Leksikologija i leksikografija hrvatskoga jezika
Šifra: 147174
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Mario Grčević
Izvođači: dr. sc. Lidija Bogović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Osnovni je cilj kolegija da se studentima na jednom mjestu dade cjelovit opis općega i hrvatskoga leksika te da se obradi glavnina problematike vezane uz pojam leksička jedinica. U sučeljavanju različitih teorija poticat će se studentska samostalnost promišljanja univerzalija preko semantičkih odnosa među leksičkim jedinicama: što je jedno, što je dvoje (odnos polisemije i homonimije), što je isto, a što različito (odnos sinonimije i paronimije), što je mogućnost, a što ostvaraj (odnos paradigmatike i sintagmatike). Osim teorijskoga znanja i povijesnoga pregleda razvoja hrvatskoga leksika studenti će u interaktivnoj nastavi obogaćivati svoj leksik, uočavati leksičke pogreške u javnoj komunikaciji, pravilno upotrebljavati leksičke jedinice te pritom razvijati sposobnost imenovanja pojmova hrvatskim riječima. Znanja stečena na predavanjima i stalnim čitanjem leksikoloških radova u toku semestra studenti će primijeniti u rješavanju manjih zadataka, a leksikografskim primjerima provjeravati naučeno.
Ishodi učenja:
Literatura:
 1. , Bilo koja knjiga o leksikologiji na bilo kojem jeziku. Mogući izbor: Ladislav Zgusta: Priručnik leksikografije (preveo D. Šipka), Sarajevo 1991. (original: Manual of Lexicography, The Hague 1971), str. 27-332.;, , , .
 2. , J. Filipec; F. Čermak; Česka lexikologie, Prag 1985.;, , , .
 3. , Leonhard Lipka; English Lexicology; Tubingen (2002), , , .
 4. , Rajna Dragićević; Leksikologija srpskog jezika; Beograd (2007), , , .
 5. , Danko Šipka; Osnovi leksikologije i srodnih disciplina, str. 9-163.; Novi Sad (1998), , , .
1. semestar
Obavezni predmet - Redovni smjer - Znanstveni
Termini konzultacija:
 • prof. dr. sc. Mario Grčević:

  petak, 11.30 - 12.30

  Lokacija: Zgrada
 • dr. sc. Lidija Bogović:

  Ponedjeljkom od 9.30 do 10.30 sati ili prema dogovoru, uz prethodnu najavu e-pismom.

  Lokacija: 113
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic