Hrvatska historiografija 19. i 20. st.
Šifra: 38055
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Stjepan Ćosić
Izvođači: Nikolina Šimetin Šegvić, mag. hist. - Predavanja
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi predmeta su upoznavanje studenata s novom etapom razvitka hrvatske historiografije u 19. stoljeću i njezinim postupnim prerastanjem u znanstvenu disciplinu. Gradivo se izlaže pregledno i sintetično u kontekstu vremena, no studente je potrebno upoznati i s različitim pristupom proučavanju prošlosti u pojedinim područjima hrvatskoga etničkog prostiranja, navlastito s glavnim predstavnicima u historiografiji 19., a potom i 20. stoljeća. Napose valja upozoriti na nove smjerove razvoja i moderne odskoke hrvatske historiografije u posljednja tri desetljeća.
Ishodi učenja:
Literatura:
  1. , Igor Karaman (ur.); Historiografija; u Enciklopediji hrvatske povijesti i kulture, str. 201-212.; Školska knjiga, Zagreb (1980), , , .
  2. , Kultura, umjetnost, informacije; u Enciklopediji Jugoslavije, sv. 5, str. 400-432.; (1988), , , .
  3. , A. Szabo; Historiografija u Hrvatskom leksikonu, I. svezak, str. 442-443.; Naklada Leksikon d.o.o., Zagreb (1966), , , .
  4. , Antoljak, Stjepan; Hrvatska historiografija: Drugo dopunjeno izdanje, str. 293 i dalje.; Matica hrvatska, Zagreb (2004), , , .
  5. , , , , .
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Obavezni predmet - Redovni studij - Povijest
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic