Objavljeno: 17. 11. 2020. u 14:34
Administrator

-

 

Neka im je vječna slava i hvala!

Danas u Hrvatskoj obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji se prvi put ove godine obilježava kao državni praznik. Na ovaj dan prisjećamo se svih nedužnih civilnih žrtava te poginulih branitelja koji su dali svoje živote u zamjenu za slobodu i neovisnost svoje domovine. 

Premda je u ratu izvojevana veličanstvena pobjeda, za to je bila podnesena ogromna žrtva –izgubljeni životi, tisuće uplakanih majki, žena i djece, razoreni i opustošeni gradovi, stotine tisuća prognanih sa svojih ognjišta.

Na današnji dan prisjećamo se jednog od najtragičnijih događaja u hrvatskoj povijesti uopće, pada grada Vukovara, 18. studenoga 1991. godine. Vukovar, grad heroja i velike žrtve pao je u ruke Jugoslavenske narodne armije (JNA) te četničkih formacija nakon 87-dnevne opsade tijekom koje je ubijeno 1624 hrvatskih branitelja i civila, uključujući i dvanaestero djece, dok je prema podatcima vukovarske bolnice 1219 ljudi bilo ranjeno, a više od tri stotine Vukovaraca još uvijek nije pronađeno. Iz grada je protjerano više od 20 tisuća Hrvata te ostalog nesrpskog stanovništva. 

Vukovarci, premda brojčano slabiji od nadmoćnijeg neprijatelja, nisu se dali te su se iscrpljeni borili do posljednje snage za svoje obitelji, svoj grad, svoj narod i za svoju državu. Nikada ne smijemo zaboraviti tu hrvatsku Golgotu jer ona predstavlja svu patnju, bol i razaranje koje je pretrpio hrvatski narod zbog svoje želje za slobodom.

Sjetimo se heroja poput Blage Zadre, novinara Hrvatskoga radija Vukovar Siniše Glavaševića i njegovih izvješća iz grada pod opsadom, sjetimo se Francuza Jean-Michela Nicoliera koji je zajedno s mnogim drugim ranjenicima iz vukovarske bolnice odveden na masovno stratište Ovčaru – mjesto patnje i razaranja ljudskih života. Sjetimo se djece i starijih, ali i svih drugih žrtava ovih zločina. Vukovar predstavlja jednu od najvećih sramota za Europu i za civilizirani svijet jer nisu spriječili genocid nad nedužnim narodom.

Na današnji dan također obilježavamo još jedan tragičan događaj iz Domovinskog rata – pokolj u Škabrnji, malom ravnokotarskom mjestu pored Zadra, gdje je 18. studenoga 1991. ubijeno 62 ljudi, većinom starijih mještana, te pet ratnih zarobljenika iz mjesta Škabrnje i Nadina počinjenih od strane četnika i snaga JNA pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića koji za te zločine nikada nije odgovarao.

Uoči obilježavanja Dana sjećanja, 30. listopada ove godine otvoren je obnovljeni vukovarski vodotoranj kao trajan spomenik i sjećanje na neviđeno zlo koje je pogodilo Vukovar i Hrvatsku. Zato žrtve Vukovara i Škabrnje, ali i cijele Hrvatske, nikada ne smiju biti zaboravljene jer su dali svoje živote kako bismo mi danas mogli živjeti u miru i slobodi. 
Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru Božjem!

 

Priredio: Mihael Podnar, 3. godina (Odsjek za povijest)
u okviru kolegija Institucije hrvatskoga naroda, društva i države
 

Siniša Glavašević – Priča o gradu

https://www.youtube.com/watch?v=zhf2hX7tlh8&t=49

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS