Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@fhs.hr
Objavljeno: 17. 3. 2020. u 09:47
Administrator

Povjesničar i arheolog sveučilišni profesor u miru dr. sc. Slobodan Čače preminuo je 11. ožujka 2020.

Rođen je u Šibeniku 19. travnja 1946. godine. Nakon završetka osnovnog i srednjeg obrazovanja u rodnom gradu upisao je na tadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru dvopredmetni studij Povijesti i Arheologije čime je započeo svoju blistavu akademsku karijeru. Diplomirao je 1968. g. i odmah potom, tijekom 1969. i 1970. g., povremeno je radio u Arheološkom muzeju u Zadru, da bi 1970. g. postao kustosom područne zbirke u Ninu istoga muzeja gdje je ostao do 1974. godine.

Od 1. ožujka 1974. do svog umirovljenja 30. rujna 2014. radio je na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru (nekadašnjeg Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zadru) i aktivno sudjelovao u svim njegovim djelatnostima. Bio je i pročelnikom Odsjeka za povijest, kao i prodekanom Filozofskog fakulteta u Zadru, i to u tri navrata.

Profesor Čače bio je dugogodišnji suradnik Odsjeka za povijest na Fakultetu hrvatskih studija (nekadašnjem Odjelu za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu). Na studiju povijesti Fakulteta hrvatskih studija bio je nositelj kolegija: Opća povijest staroga vijeka (2005.–2009.), Antički korijeni demokracije (2007.–2008.), Civilizacije Bliskoga istoka (2009.–2010.), Mitovi i religijski običaji staroga vijeka (2010.–2011.) i Povijest i arheologija (2010.–2011.). Kao sveučilišni profesor svoje je znanje nesebično prenosio na brojne naraštaje mladih ljudi. Mnogi od njih danas su i sami sveučilišni nastavnici. Njegova su predavanja uvijek bila osobito posjećena i omiljena među studentima, a o tome koliko su bila zanimljiva svjedoči i to da su im prisustvovali i studenti drugih studijskih grupa.

Znanstveno je istraživao starovjekovnu povijest istočnog Jadrana s težištem na liburnskom području, čemu je posvećen veći broj njegovih radova. Iako su Liburni i Liburnija njegova konstantna istraživačka tema, njegovi znanstveni interesi mnogo su širi i protežu se od povijesne topnimije, preko brojnih analiza antičkih izvora do društvenih i religijskih ideja i koncepata. Njegovi su radovi izniman doprinos hrvatskoj historiografiji. 

Iako je 2014. umirovljen nastavio je svoju istraživačku karijeru i nesebičnu podršku mladim kolegama. Neka mu je vječna hvala i slava!

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2022. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS