Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@fhs.hr
Objavljeno: 16. 3. 2020. u 15:14
Administrator


Hrvatska je radiotelevizija u utorak, 10. ožujka 2020., na Prvom programu u 23.25 prikazala emisiju „Hrvatska za 5“ posvećenu temi „Kako promicati hrvatski identitet i mentalitet rada, znanja i etičnosti?“. Govorili su akademik Josip Bratulić, izv. prof. dr. sc. Viktoria Franić Tomić s Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i prof. emeritus dr. sc. Matko Marušić.

Temu su komentirali doc. dr. sc. Jelena Maričić, predstojnica Odsjeka za psihologiju Fakulteta hrvatskih studija kao i alumna i studenti Fakulteta hrvatskih studija: Dajana Taradi, mag. croatol., student psihologije Ivan Radišić i student kroatologije Mario Guberina.

U emisiji se raspravljalo o nacionalnom identitetu i njegovu promicanju u vlastitoj kulturi, a onda i europskom nadnacionalnom kontekstu. Nastavnici i studenti Fakulteta hrvatskih studija prezentirali su važnost nakladničkih, znanstvenih i nastavnih djelatnosti Fakulteta koji, kao jedini kulturološki fakultet u Hrvatskoj, njeguje interdisciplinarni pristup znanjima o hrvatskoj kulturi. U sklopu različitih odsjeka humanističkih i društvenih znanosti Fakultet studentima nudi kulturološke kolegije. Kroz njih se stječu kompetencije u poznavanju različitih kultura u dodiru s vlastitom.

Prof. Franić Tomić predstavila je nakladnički projekt Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti na kojem surađuju znanstvenici Fakulteta. Projekt je zamišljen u 52 sveska u kojima se sintetiziraju baštinski tekstovi iz područja hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti. Taj projekt pokazuje diferencijaciju između programa kroatologije i drugih hrvatskih filoloških fakulteta, jer predstavlja uzoran primjer kulturoloških studija. Posebice je istaknula praksu, koju je pokrenula, da se na kolegijima iz kroatologije, koji su ponuđeni i na drugim studijskim programima, studentima pruža prikika da sudjeluju u godišnjoj kazališnoj predstavi u kojoj se izvode dramski tekstovi iz starije hrvatske književnosti. Na taj se način studenti različitih studijskih grupa upoznaju sa starijim hrvatskim baštinskim tekstovima te kroz kazališnu igru svladavaju izazove starijih tekstova i pri tom stječu filološka i kulturološka znanja.

Reportaže su pripremili Martina Klaić i Nataša Rataj. Urednik i voditelj emisije je Branimir Bilić, pomoćnica urednika Martina Klaić, a redatelj Željko Musić.

Emisija se može pogledati ovdje.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2022. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS