Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@fhs.hr
Objavljeno: 16. 3. 2020. u 09:47
Administrator

 


Temi „Kako se hrvatski jezik voli znanjem i srcem?“ Hrvatska je radiotelevizija posvetila emisiju „Hrvatska za 5“, koja je prikazana u utorak, 3. ožujka 2020. na Prvom programu u 23.25. U emisiji su nastupili: prof. dr. sc. Mario Grčević, predstojnik Odsjeka za kroatologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, nekadašnji nastavnici na studiju kroatologije: dr. sc. Nataša Bašić Kosić i izv. prof. dr. sc. Marko Alerić kao i prof. dr. sc. Sanda Ham.

Temu su komentirali studentice kroatologije Fakulteta hrvatskih studija Korina Grbeša i Darija Pilski i predsjednik Odbora za normu hrvatskoga standardnoga jezika HAZU akademik Ranko Matasović.

Bilo je govora o položaju, podrijetlu, važnosti, normiranju i očuvanju hrvatskoga jezika, o njegovoj uporabi na društvenim mrežama i u svakodnevnoj komunikaciji. Profesor Grčević zaključio je kako se ne boji za budućnost hrvatskoga jezika, ali je čvrstoga stajališta da je hrvatski jezik potrebno zakonski zaštititi i promicati. Studentice kroatologije istaknule su važnost njegovanja hrvatskoga standardnoga jezika u svakodnevnom govoru i pismu te da je hrvatski jezik jedan od temelja hrvatskoga identiteta koji se proučava i poučava na Fakultetu hrvatskih studija.

Reportaže su pripremili Martina Klaić i Nataša Rataj. Urednik i voditelj emisije je Branimir Bilić, pomoćnica urednika Martina Klaić, a redatelj Željko Musić.
Emisija se može pogledati ovdje.

 

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2022. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS