O djelatniku
izv. prof. dr. sc. Mladen Tomorad
Zvanje:izvanredni profesor
Funkcija:znanstveni savjetnik
Lokacija: 25
Konzultacije:

Ponedjeljak 7:30-8:00 (prema dogovoru) i nakon predavanja te prema dogovoru.

Nastava u ljetnom semestru: ponedjeljak 8:00-9:30, 9:35-11:05.

Nastava u zimskom semestru: ponedjeljak 8:00-12:40, utorak 8:00-11:05.

Telefon:245 7635
Telefon kućni:7635
Mobilni telefon:091/5475495
E-mail: E-mail
Osobna stranica na Webu: https://unizg.academia.edu/MladenTomorad
Odsjek: ODSJEK ZA POVIJEST
Godina diplomiranja:1997.
Godina magistriranja:2001.
Godina doktoriranja:2006.
Na odjelu od:2009.

Nastava

prijediplomski

diplomski

Životopis

Rođen je u Zagrebu. Diplomirao (Šauabtiji u Dalmaciji i Panoniji, 1997.) i magistrirao (Egipatske starine u hrvatskim povijesnim znanostima, 2001.) je na Odsjeku za povijest, a doktorirao (Model računalne obrade i prezentacije staroegipatskih predmeta u muzejskim zbirkama u Hrvatskoj, 2006.) na Odsjeku za informacijske znanosti (muzeologija) Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Završio je studij egiptologije na Faculty of Life Sciences, University of Manchester (Shabtis from the Archaeological Museum in Zagreb, Croatia, 2009.). Od 2000. do 2011. bio je zaposlen kao znanstveni novak na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a od travnja 2011. do veljače 2020. radi kao docent na Odjelu za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. U ožujku 2020. izabran je u zvanje izvanrednog profesora na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Stručno se bavi poviješću starog Egipta i općom poviješću starog vijeka, muzeologijom, primjenama informacijskih tehnologija u povijesnim istraživanjima i nastavi povijesti, poviješću Sjedinjenih Američkih Država od nastanka prvih kolonija do kraja 19. stoljeća te popularnom kulturom modernog doba (muzika i film). Sudjelovao je na brojnim znanstvenim skupovima u zemlji i inozemstvu. Član je Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, International Council of Museums (ICOM), CIPEG – International Committe for Egyptology i International Association of Egyptologist. Od početak devedesetih godina 20. stoljeća do danas objavio je preko tristotine znanstvenih i stručnih radova s područja povijesnih znanosti i egiptologije, veći broj udžbenika i priručnika za osnovne škole i gimnazije (Meridijani, 2003. - 2020.), znanstvene knjige: Egipat u Hrvatskoj: egipatske starine u hrvatskoj znanosti i kulturi” (Zagreb: Barbat, 2003.), Staroegipatska civilizacija sv. 1: Povijest i kultura starog Egipta (Zagreb: Hrvatski studiji, 2016.), Staroegipatska civilizacija sv. 2: Uvod u egiptološke studije (Zagreb: Hrvatski studiji, 2017.), Egipatsko blago u Osijeku – hrvatska fascinacija starim Egiptom (Osijek: Arheološki muzej, 2019. s Marinom Kovač), Egypt in Croatia (Oxford: Archaeopress, 2019., s još sedam kolegica) i Egipat u Hrvatskoj: hrvatska fascinascija starim Egiptom (Zagreb: Fakultet hrvatskih studija, 2020.). Također je urednik nekoliko znanstvenih knjiga: The research of the history and culture of the Ancient Near East in Croatia (Saarbrücken: Lambert Academic Publishing, 2014.), A History of Research into Ancient Egyptian Culture Conducted in Southeast Europe (Oxford: Archaeopress, 2015.), Egypt 2015: Perpectives of research – Proceedings of the Seventh European Conference of Egyptologists (2nd-7th June 2015, Zagreb – Croatia) (Oxford: Archaeopress, 2017.), Slavne žene stare povijesti: životi žena u društvima starog svijeta (Zagreb: Meridijani-Hrvatski studiji, 2018.) i Egypt and Austria XII: The Current Research (Oxford-Zagreb, 2020). Voditelj je projekta Croato-Aegyptica i glavni je urednik web portala Croato-Aegyptica Electronica i Stara povijest.

 

 

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji
Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.
Profesionalni interesi i članstva

International Association of Egyptologists

The Association for the Study of Travel to the Egypt and the Near East (ASTENE)

International Council of Museums

Egypt and Austria society

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti

Izabrani projekti

Croato-Aegyptica Electronica (2003-2011)

Croato-Aegyptica (2012- )

Povijest zaposlenja

Odsjek za povijest - Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu 2000-2011

Odsjek za povijest - Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu/Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu 2011-

Hobiji i osobni interesi

Film, muzika, kompjutorske igre, stripovi, koncerti, muzeji, putovanja

Povijest, arheologija, egiptologija, povijest popularne i rock glazbe, popularna kultura

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2024. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
Powered by Ekorre Academic